Windows 8 troši manje

Kao što naslov ovog članka može nagovijestiti, Microsoft je odlučio da smanji memorijsko korištenje „osmice“. Plan im je da Win 8 ne zahtjeva više memorije za rad nego Win 7, a jedan od načina da se to postigne je da se smanji količina potrebnog RAM-a za izvršavanje zadataka samog operativnog sistema. To bi pozitivno utjecalo na performanse aplikacija kao i duže trajanje baterije na laptopima i tabletnim uređajima.

Bill Karagounis (Microsoft) je napomenuo na svome blogu kako minimiziranje memorijske potrošnje na slabijim platformama može povećati vremensko trajanje baterije. „U bilo kom računaru, RAM konstantno troši struju.“ Proizvođači često nude velike količine RAM-a da bi kontrirali povećanim zahtjevima aplikacija za Windows. „Što više RAM-a imate, veća vam je potrošnja,“ napominje Karagounis. Manje RAM-a u upotrebi i u sistemu znači duže trajanje baterije.

Imajući to na umu, Microsoft je napravio hiljade promjena, sve u cilju minimiziranja korištenja memorije od strane operativnog sistema osmice.

Memorijsko kombinovanje omogućava da Windows na efikasan način pristupa sadržaju RAM-a tokom normalnih aktivnosti i da locira duplicirane sadržaje u sistemu. Time može zadržati jednu kopiju i riješiti se svih suvišnih kopija. Sudeći po riječima Karagounis-a, tom metodom se mogu osloboditi desetine pa i stotine megabajta memorije (zavisno od broja aplikacija koje su trenutno pokrenute).

Također, Microsoft je poboljšao broj servisa u Windows 8, te postavio određen broj njih koji će se sami pokretati.  Pored toga su uveli koncept „start po potrebi“, koji omogućava servisima da se startaju samo kad su potrebni. Servisi poput plug and play-a i Windows update-a se neće više pokretati automatski, već po aktiviranju. Najveće prednosti ovakvih metoda će se osjetiti na mašinama srednje jačine, kojima je to naravno i najpotrebnije.

„Metro sytle“ je koncept koji će omogućiti load-anje desktop okruženja samo kad je to potrebno. Windows 8 će pokretati komponente operativnog sistema u punoj snazi jedino kada korisnik izađe iz „Metro style-a“. Ta opcija sama bi čuvala 23MB RAM-a.

I za kraj,  poboljšan prioritet memorije. Windows 8 uvodi bolji način prioriteta memorijske alokacije. To znači da će Windows donositi bolje odluke o tome šta da sačuva u memoriji a šta da ranije izbaci iz nje. Aplikacije na Windows 8 mogu alocirati segmente memorije kao „low priority“ te ih izbaciti i napraviti više mjesta za potrebnije zadatke.

Microsoft je demonstrirao redukciju u potrošnji memorije osmice na dva identična sistema. Na donjoj slici, Windows 7 SP1 je prikazan na lijevoj strani dok je Windows 8 prikazan na desnoj.

Autor

Student Informacijskih Tehnologija. Zainteresiran za razne grane, još čeka da se opredijeli za par. Uvijek nasmijan i optimističan, voli dobro društvo, dobru kafu i dobru šalu. Velika pričalica.