Defragmentacija diska

Svima je poznat problem kada računar uspori i ne radi onako kako bi mi to željeli. Instalacijom i deinstalacijom različitih programa na disku se javlja veliki broj praznina i zauzetost je veća nego što je realna. Javljaju se problemi prilikom instalacije novih programa ili pak svakodnevnog korištenja računara jer je jednostavno prespor.

Kako bi se izbjegli prethodno navedeni problemi i poboljšale performase računara savjetujemo prije svega defragementaciju diska. Defragmentacija označava organizaciju i sortiranje podataka koji se nalaze na disku tako da se „odvaja“ slobodni prostor od onog koji je popunjen različitim datotekama.

DiskDefragment1

Proces defragmentacije može trajati i nekoliko sati, ali vrijedi svake uložene minute.  Postoji mogućnost da je defragementaciju potrebno izvršiti više puta za redom, kako bi se stvarno sve datoteke poredale i cijeli proces  bio učinkovit.

Na računaru se proces aktivira jednostavnim ukucavanjem pojma „defragment“  u polje za pretragu u izborniku „Start“, pod operativnim sistemom Microsoft Windows 7 ili odlaskom do tačne lokacije za ikone pokretanje ovog programa. Također na novom Microsoft Windows 8 operativnim sistemom program se aktivira na isti način.

DiskDefragmentStart

Nakon što se otvori prozor za defragmentaciju, moguće je prvo izvršiti analizu particije koju smo izabrali. Međutim, analiza nije neophodna. Može se odmah preći na proces defragmentacije.

DiskDefragment

Odlaskom na „Configure schedule“ otvara se prozor na kojem je omogućeno automatsko podešavanje defragmentacije neke od particija u određeno vrijeme.

DiskDefregmentSch

Treba napomenuti da računar mora biti upaljen kako bi se proces defragmentacije izvršavao. U slučaju da je računar ugašen u trenutku kada je defragmentacija zakazana, ona će se automatski izvršiti prilikom sljedećeg pokretanja računara.

Pored ugrađenog programa za defragmentaciju diska unutar samog operativnog sistema, moguće je sa interneta preuzeti veliki broj različitih besplatnih programa. Navest ćemo samo neke od besplatnih: O&O Degraf Free Edition, Defraggler, Auslogics Disk Defrag Free. Pored navedenih postoji i veliki broj programa za defragmentaciju koji se plaćaju, kao npr. PerfectDisk ili Diskeeper.

Nakon defragmentacije su zabilježeni i do 70% bolji rezultati, odnosno kraće vrijeme odziva programa nego prije.

Testirala sam rad besplatnog programa kompanije Piriformpod nazivom „Defraggler“ koji je dostupan na internetu i moram priznati da sam vrlo zadovoljna. Nakon preuzimanja i instalacije program se pokrene i jasno vizuelno prikazuje proces koji se dešava.

defraggler1

Vrlo je intuitivan program i jednostavan za upotrebu. Postoji mogućnost analize gdje se jasno prikazuje u gornjem prozoru tok procesa. Prilikom defragmentacije kockice mijenjaju boju i tačno se grafički prikazuje proces premještanja datoteka na disku. Pored toga postoji legenda boja i simbola koji se koriste tako da svaki korisnik može jasno pratiti šta se dešava.

defraggler2

Da li koristite programe za defregmentaciju diska? U komentarima nam recite koji je Vaš izbor za obavljanje ovog posla.

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.