Dostupan novi VLC 2.0

VLC media player je krenuo kao fakultetski projekat davne 1996. godine. Verzija 1.0 je objavljena 2009. godine, a jučer je izašla verzija 2.0. Jedan od najboljih i najlakših media playera je donio nekoliko velikih poboljšanja, gdje će najviše tih promjena primjetiti korisnici Apple uređaja, odnosno OS X-a.

OS X korisnici će od sada uživati u novom interface-u i potpuno novom korisničkom iskustvu sa podrškom za fullscreen. Za razliku od korisničkog interface-a za OS X, VLC je za Windows i Linux mašine ostao poprilično isti, ali je zato poboljšan ‘ispod haube’. Poboljšano je enkodiranje za višejezgrene i mobilne platforme i dodana je GPU podrška. Tu su još neka eksperimentalna poboljšanja kao npr. podrška za Blu-ray, i naravno aplikacija podržava još više codec-a.

Verzija 2.0 je dostupna za Windows (XP SP2, Vistu i 7), OS X (10.5 i više za Power PC ili 32-bit i 64-bit za Intel mašine) i Linux, sa nadolazećim verzijama sa iOS i Android pametne uređaje.

via The Verge
[slika: flickr / pittaya]

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.