Bukvar slobodnog interneta

Bliži nam se jedan od najvećih festivala na našem regionu i šire, popularni Exit Festival, koji će se održati od 12. do 15. jula ove godine u Novom Sadu. Ove godine Exit Festival i A3 Format grupa pozivaju sve dizajnere i druge kreativce da se uključe u stvaranje knjige ‘The Alphabet of Internet’. Knjižica će tekstualno i grafički objasniti neke od najvažnijih pojmova koji se tiču interneta i slobode.

Prošle godine smo svi bili svjedoci raznih pokušaja cenzurisanja interneta, vjerovatno posljednjeg slobodnog komunikacijskog kanala današnjice. No, svi ti razni pokušaji su bili uzrok jednog novog trenda, popularno nazvanog internet aktivizam. Isti je spojio ljude iz čitavog svijeta kako bi se zajedno borili protiv zlikovaca kojima smeta sloboda na internetu.

Nažalost, ta ista sloboda je također mjesto gdje se razne terorističke, hakerske, nacističke i druge skupine dogovaraju o novim napadima, propagadnim kampanjama i šire mržnju među ljudima. Gledajući sa ove strane razni zahtjevi za regulaciju kontrole su logični.

Na raspolaganju imate 26 pojmova koji su se zadnjih godinu dana često pominjali kada je u pitanju internet i sloboda. Oko značenja mnogih ovih termina vode se rasprave i bitke, a različita upotreba i zloupotreba ovih pojmova osnova su mnogih restriktivnih zakonskih rješenja koje predlažu razne interesne grupe.

Pozivaju se svi mladi i kreativni građani interneta da se pridruže vizuelnim rješenjima za jedan od ponuđenih pojmova. Jedan rad treba grafički predstaviti jedan od izabranih pojmova. Najbolji radovi će biti štampani u knjižici ‘The Alphabet of Internet’ koja će se dijeliti posjetiocima Exit Festivala. Konkurs je otvoren od 29. maja do 20. juna. Radove treba dostaviti kao vektorske fajlove (AI, PDF, EPS) u A6 formatu i dvije boje (crna i crvena) na mail adresu freenternet@exitfest.org.

Autori izabranih radova će biti obavješteni do 25. juna i biće nagrađeni ulaznicom za predstojeći Exit festival.

The Alphabet of FREENTERNET:

A – Anonymity
B – Blasphemy
C – Content
D – Decentralization
E – Equality
F – Free Software
G – Globalization
H – Hacking
I   – Intellectual Property
J – Jurisdiction
K –Kopimism
L – Lulz
M – Meme
N – Net Neutrality
O – Open
P – Privacy
Q – Quote
R – Remix
S – Share
T – Terrorism
U – Universal Declaration of Human Rights
V- Virus
W – Wiki
X – XXX
Y – You
Z – Zine

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.