ACTA zakon u EU zvanično za 10 sedmica?!

ACTA je međunarodni sporazum potpisan u Tokiju, u kojem su učestvovale zemlje Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Kanade, Južne Koreje, Australije, Maroka, Meksika, kao i nekoliko drugih država koje imaju za cilj zaštitu autorskih prava.

Do sada je ACTA sporazum potpisan od strane 22 države članice Europske unije ( Velika Britanija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija i Švedska ).

Međutim, sporazum još nije stupio na snagu, jer mora prvobitno biti odobren od strane Europskog parlamenta. Kako se to još nije desilo, sporazum je poslan Europskom sudu pravde. Vlade država EU se previše ne obaziru na to, jer je već počelo da se govori o zvaničnom donošenju ACTA zakona u narednih deset sedmica. Tako će u narednom periodu u brojinim odborima Europskog parlamenta početi da se obrađuje zakon, te da se glasanjem odluči o njegovom donošenju.

Vjeruje se da će se konačna odluka u Europskom parlamentu donijeti između 11. i 14. juna. Ukoliko zakon ACTA dobije većinu u Parlamentu, doći će do promjena u trenutnom načinu funkcionisanja interneta. Države potpisnice ACTA-e će doživjeti velike promjene.

Say NO to ACTA!!!

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi