TEAM:MEDIA i Eutelsat emitirali više od 50 TV reportaža s poplavama ugroženih područja u BiH

S antenom montiranom na pozadini BMW Mini, jedinice TEAM:MEDIA za mobilno emitovanje su mogle da se kreću širom zemlje kako bi uspostavile i prenijele uživo šokantne snimke poplavljenih područja za samo nekoliko minuta koristeći NewsSpotter uslugu.

Eutelsat NewsSpotter, satelitska usluga za primanje vijesti, koja je korištena od strane TEAM:MEDIA emitirala je više od 50 TV reportaža s ugroženih područja za vrijeme poplava koje su u maju pogodile područja centralne i sjeverne Bosne i Hercegovine.

Brzina izvještavanja je pomogla gledaocima, humanitarnim organizacijama i agencijama za civilnu zaštitu da shvate razmjere poplava i potrebu za efikasnom i brzom pomoći.

S antenom montiranom na pozadini BMW Mini, jedinice TEAM:MEDIA za mobilno emitovanje su mogle da se kreću širom zemlje kako bi uspostavile i prenijele uživo šokantne snimke poplavljenih područja za samo nekoliko minuta koristeći NewsSpotter uslugu.

TEAM:MEDIA je prenio reportaže s lica mjesta u obje, SD i HQ kvaliteti, koristeći Eutelsat-ov KA-SAT “satellite backbone” do redakcije RTRS, Hayat TV i FTV televizijskih stanica odakle su bile emitovane širom svijeta.

TEAM:MEDIA je jedna od najmlađih pružatelja objekata za teleport u Evropi nudeći kompletan niz usluga baziranih na najnovijoj tehnologiji za satelitsko emitovanje, enkripciju, produkciju, “Play Out”, povremeno korištenje, SNG i zemaljske usluge.

“Naša pokretljivost i brzina raspoređivanja koristeći Eutelsat NewsSpotter uslugu omogućila nam je da dođemo do poplavama pogođenih regija i prenesemo snimke nazad do TV studija u samo par minuta,” rekao je Emir Čengić, CEO  TEAM:MEDIA i dodao: “Ova usluga nam pomaže da poboljšamo emitovanje vijesti uživo s brzim i troškovno efektivnim rješenjem prijema vijesti.”

NewsSpotter usluga je dizajnirana za novinarski tim da prenese High Definition i/ili Standard Definition “live video” s brzinom do 10Mbps/10Mbps sa terena na brz i troškovno efikasan način.

Dovoljno kompaktni da se nose u ruksaku za putovanja i dovoljno mali da se montiraju na krov manjeg auta, NewsSpotter može odmah da poveže ekipe sa terena sa studijima radi prenošenja snimaka uživo te slika i podataka. Osiguravanjem matične IP povezanosti, NewsSpotter je integrisan za radne procese suvremenog prijema vijesti i radio operacija te je dostupan preko KA-SAT-a koji pokriva Evropu, Sjevernu Afriku i ogromne dijelove Bliskog Istoka.

Pružajući brzu vezu od mjesta dešavanja do ekrana, NewsSpotter-ova satelitska antena i priključak se može uspostaviti za dvije minute, uključujući raspoređivanje, “auto pointing” i povezivanje.

“Bandwidth” može biti rezervisan online od strane novinarskog tima, koristeći aplikaciju samostalne rezervacije ili pre-rezervacije za planiranu upotrebu i garantovanost rezervacije. Korisnici se jednostavno loguju na portal i upišu svoj krajnji korisnički broj, lokaciju, termin i “bit rate” koji je potreban za “return” i “forward” linkove.

KA-SAT, prvi “High Throughput Satellite” (HTS) u Evropi, je nova generacija “multi-spotbeam”, satelita velikog kapaciteta optimiziranog za “broadband” komunikacije. Njegova “spotbeam” konfiguracija omogućava frekvencijama da budu ponovo korištene 20 puta i potrebna je ukupna satelitska propusnost da bude iznad 90 Gbps. KA-SAT je u mogućnosti da pruži visok “bandwidth” i djeluje s malim, povoljnim terminalima krajnjih korisnika. Dopušta emiterima, biznisima i korisnicima iz udaljenih mjesta i mjesta sa slabom internet konekcijom da brzo i efektivno uspostave “broadband” i povezanost podataka da bi zadovoljili njihove potrebe.

O Eutelsat Broadband

Eutelsat Broadband je poslovna jedinica Eutelsat-a koja je zadužena za pružanje satelitskih „broadband“ usluga boravišnim i profesionalnim tržištima, kao i emiterima širom čitavog Evropskog kontinenta i južnog ruba Sredozemlja. Njegov stambeni proizvod tooway™ je najbolji u klasi satelitskog “broadband” rješenja i jedinstvene troškovno efektivne alternative kopnenom pristupu tehnologiji u nepokrivenim i slabo pokrivenim područjima, s brzinom download-a do 22 Mbps i upload brzinom do 6 Mbps. Potreba povezanosti korporativnih klijenata i telekoma su također obuhvaćeni kroz KA-SAT Access proizvodnim linijama i njihovim VNO i VPN rješenjima. Eutelsat Broadband također pruža najnovije IP bazirane satellite za rješenja prijema vijesti, s njihovim NewsSpotter uslugama.

Za više informacija posjetite: www.eutelsat.com/en/services/data/eutelsat-broadband.html

O Eutelsat Communications

Osnovan 1977., Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL, ISIN code: FR0010221234) je jedan od vodećih svjetskih i najiskusnijih operatera komunikacijskih satelita. Kompanija pruža kapacitet od 37 satelita klijentima koji uključuju emitere i udruženja emitera, pay-TV operatere, pružatelje video, podataka i internet usluga, preduzeća i vladinih agencija. Eutelsat-ovi sateliti pružaju sveprisutnu pokrivenost Evrope, Bliskog Istoka, Afrike, Azije-Pacifika i Amerike, omogućujući da video, podaci, “broadband” i komunikacije vlade budu uspostavljene nezavisno od lokacije korisnika. Sa sjedištem u Parizu, uredima i teleportima širom svijeta, Eutelsat predstavlja radnu snagu od 1 000 muškaraca i žena iz 32 zemlje koji su stručnjaci u svom poslu, u svojoj oblasti te rade s klijentima da osiguraju najbolju kvalitetu usluga.

O TEAM:MEDIA

TEAM:MEDIA je jedna od najmlađih pružatelja teleport usluga u Evropi, pružajući kompletan asortiman usluga baziranih na najnovijoj tehnologiji za satelitsko emitovanje, enkripciju, produkciju, “Play Out”, povremeno korištenje, SNG i zemaljske usluge.

TEAM:MEDIA pruža najveći nivo podrške koristeći kvalificirane injžinjere, prateći teleport 24/7 sa “state-of-the-art” kontrolom opreme.

Predviđajući najnovije razvoje tehnologije, uspijevamo da fleksibilno integrišemo najefektivnija rješenja za sve zahtjeve emitovanja.

Sa sjedištem u Sarajevu, TEAM:MEDIA u kooperaciji sa Eutelsat-om S.A. je lansirao “TEAM:SAT”, prvi DTH Satellite Multiplex za vodeće bosanskohercegovačke emitere na Eutelsat-u 16A, pružajući kapacitete satelita u Eutelsat-u 16° East neighborhood u DVB-S i DVB-S2.

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.