Microsoft SQL Server 2012

Microsoft  SQL Server 2012 (code name:“Denali”) Release Candidate 0 (RC0) je dostupan za download (skidanje) na ovom linku.

Predstavljanje najnovije verzije Microsoft-ovog SQL Servera će se održati 07.03.2012. godine. Više o samom događaju i registraciji za isti možete pogledati na ovoj stranici.

Događaj će voditi Microsoft-ovi potpredsjednici Quentin Clark i Ted Kummert. Quentin Clark će predstaviti opći pregled novih mogućnosti SQL Servera 2012, dok će nas Ted Kummert upoznati sa Microsoft-ovom ‘data evolution vision’ (vizijom evolucije podataka).

Nakon objave datuma održavanja ovog događaja, krenula su pitanja da li će nova verzija biti dostupna odmah isti dan. Kompanija Microsoft još uvijek nije potvrdila da će nova verzija biti dostupna nakon održavanja prezentacije.

Aaron Bertrand, SQL Server expert na svom blogu napisao je svoje mišljenje o ovom pitanju. On smatra da već 07.03.2012. godine nećete moći instalirati novu verziju SQL Servera. Naime, ovaj događaj je više marketinški orjentisan, cilj mu je zainteresovati vas za novi proizvod. Naravno očekuje se da će finalna verzija izaći brzo nakon predstavljanja.

Microsoft planira lansirati SQL Server 2012 u 3 glavna izdanja. To su Enterprise, Business Intelligence (BI) i Standard verzija. Detaljniju usporedu ovih verzija možete pogledati na Microsoft-ovoj  oficijelnoj stranici.

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.