Šta novo donosi Firefox 10?

Mozillin popularni browser (preglednik) Firefox dostigao je svoju jubilarnu 10 verziju. Nova verzija ovog preglednika dostupna je od 31.01.2012. godine, a istog dana je lansirana i oficijelna beta verzija Firefox-a 11. Nova Mozillina praksa je izbacivanje nove verzije browser-a svakih 6 sedmica. Zbog ‘sedmičnih’ izbacivanja novih verzija browser-a, nažalost nestala je čar isčekivanja novih verzija i novih mogućnosti koje donose. Update browser-a na nove verzije postaje rutinski posao, a broj novih mogućnosti koje donose mnogo manji. S druge strane pozitivno je jer na nove mogućnosti više ne moramo dugo čekati.

Šta novo nam je donijela jubilarna verzija ovog popularnog browser-a? Na prvi pogled za običnog korisnika ne mnogo, skoro pa ništa. Novost koju će i obični korisnici primjetiti je automatsko skrivanje tipke ‘forward’. Dok ne kliknete na tipku ‘back’ tipka ‘forward’ neće vam biti prikazana.

Ako ste koristili neke stare add-one (dodatke) koji nisu bili kompatibilni sa verzijom Firefox-a 4 i novijim,  te add-one nećete moći više koristiti. 4-ta verzija Firefox-a je objavljena u martu 2011. godine, što je prilično velik period za starost nekog add-ona. Add-on ako ne možete dodati vjerovatno je već zastario, a i narušava performanse samog browser-a, pa je možda i bolje da je zabranjeno dodavanje istog.

Do sada Firefox-ov najbolji developerski alat bio je Firebug. Inspect element koji je bio ugrađen u prijašnje verzije ovog browser-a, nije najbolje obavljao svoj zadatak. Nova verzija nam donosi i novi Inspector, koji omogućava modifikacije na stranici bez potrebe da gasite browser. Više o novostima koje donosi  ova verzija pročitajte na njihovom oficijelnom blogu.

Novu verziju ovog browser-a možete skinuti putem ovog linka, ili update-om preko browser-a. Za kraj pogledajte i video na kojem su predstavljeni novi developerski alati.

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.