Nokia predstavila dva nova Windows Phone-a

Nokia je na „Mobile World Congress”-u (MWC) u Barseloni, koji se održava ove godine od 25 do 28. februara,  predstavila još dva pametna telefona. Riječ je o Lumia 520 i Lumia 720. Kao i obično, Nokia se bazirala na unikatnom izgledu i poznatom kvalitetu koji već niz godina nudi ova kompanija.

Luima520-720

Nokia Lumia 520

Lumia 520 ima 4-inčni IPS LCD displej, otporan na grebanje, sa rezolucijom 480×800 piksela uz pikselizaciju od 233 piksela po inču. Dimenzije telofona iznose 119.9 x 64 x 9.9 mm sa svega 124g. Pokreće je Qualcomm MSM8227 dual-core procesor od 1GHz sa 512 MB RAM memorije. Interna memorija telefona je 8GB, koja se može proširiti preko microSD kartice od 64GB, što predstavlja odličnu zalihu memorije. Primarna kamera sadrži 5MP, i ovoga puta bez Carl Zeiss optike. Jedan od nedostataka je prednja, sekundarna, kamera sa kojom se ovaj telefon ne može podičiti. Baterija od 1430 mAh se na testiranjima pokazala solidno, pa tako u stand by-u može da traje i do 360 časova, dok u vremenu razgovora traje između 9-15 časova. Nokia je opet ponudila veliki paletu boja kao i za svaku Lumia-u do sada.

Jedna od najboljih karakteristika ovoga telefona je njegova cijena. Ona iznosi svega 140 eura za “sim free” telefon, što ujedno predstavlja i najjeftiniji Windows Phone 8.

Prednosti: cijena, dobra baterija, solidan displej, velika interna memorija

Nedostaci: nema sekundarnu kameru, RAM memorija, 4G/LTE

Nokia Lumia 720

Nokia ne bi bila to što jeste, da ne napravi i starijeg brata. Upravo to predstavlja Lumia 720 za Lumia-u 520. Ovaj telefon ima dijagonalu displeja od 4,3 inča koji je takođe, kao i kod Lumia-e 520, IPS LCD sa rezolucijom od 480×800 piksela uz nešto slabiju pikselizaciju od 217 piksela po inču. Displej ima “Corning Gorilla Glass 2” zaštitu, kao i Nokia-nu ClearBlack tehnologiju. Njegove dimenzije iznose 127.9 x 67.5 x 9 mm, sa 128g težine. Pokreće ga takođe Qualcomm MSM8227 dual-core procesor od 1GHz sa 512 MB RAM memorije. Interna memorija je 8GB, uz mogućnost proširenja preko microSD kartice na 64GB. Primarna kamera sadrži 6,7 MP uz Carl Zeiss optiku i LED fleš. Sekundarna kamera sadrži 1,3 MP. Baterija se ne može vaditi, a njen kapacitet je 2000 mAh i u stand by-u može izdržati i do 520 časova, dok u režimu govora može da posluži od 13 do 24 časa. Kućište je izgrađeno od polikarbonata i pruža lijep osjećaj pri držanju. Takođe je i veoma otporno. Kao i kod Lumia-e 920 i ovdje nailazimo na „gloves-on use“, tj. da možemo raditi na telefonu, iako imamo rukavice na rukama.

„Sim free“ telefon ćete moći kupiti za nešto više od 280 eura, što predstavlja korektnu cijenu za ovaj model. Nedostatak kod oba telefona je činjenica da ne podržavaju 4G/LTE mrežu, tako da će korisnici te mreže biti primorani koristiti neke druge Lumia modele.

Prednosti: cijena, dobra baterija, „gloves-on use“, dobro optimizovani WP8 OS, velika interna memorija

Nedostaci: RAM memorija, mala rezolucija, 4G/LTE

Veoma zanimljiva stvar jeste, da se Nokia nije upustila u trku sa visoko kvalitetnim pametnim telefonom, nego je predstavila dva iz tzv. srednje klase, ali veoma kvalitetna telefona. Ponudila je telefone koji su pristupačni za svaki džep i može se reći da je upravo igrala na tu kartu. Od „velikana“ tako je Nokia ostala samo na Lumia 920 i za sada je to njihov vrh. Dalje promjene su najavili tek za nekoliko mjeseci. Da li je ovo bio pametan potez Nokia-e, tek će da se pokaže. Oni su nastavili po svom dobro ustaljenom ritmu, bez puno rizika.

Autor

Student Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Veliki ljubitelj pisane riječi i zaljubljenik u IT svijet. Voli da čita i piše, a stilovi se kreću od umjetničkog pa sve do naučnog. Uživa u sportu i učenju zanimljivih stvari.