Originalni Apple 1 na aukciji za 127.000 dolara

Još jedan originalni Apple 1 kompjuter će se naći na aukciji, a ovaj put od kupca se očekuje da plati najmanje 127.000 dolara. Aukciju organizuje aukcijska kuća Christie’s. Spomenuti model kompjutera je veoma rijedak, a visoku cijenu je dosegao zbog činjenice da ga je lično dizajnirao i sklopio Steve Wozniak, a sve je to nadgledao Steve Jobs. Apple-ov prvi kompjuter je proizveden u samo 200 primjeraka, a smatra se da ih je na svijetu ostalo manje od 50. Kompjuter od koga je počeo razvoj tehnologije u ovom pravcu se prodavao u periodu od jula 1976. godine do oktobra 1977. godine po cijeni od 666.66 dolara.

Danas ovaj kompjuter postiže enormno visoke cijene. Tako je u periodu 2010. godine drugi model Apple 1 kompjutera prodan za 210.700 dolara na aukciji. Kompjuter nije imao kućište , međutim, kupac ga je preuzeo u originalnoj kutiji sa upustvima za upotrebu i pismom Steve Jobsa. Ove godine je također prodan još jedan Apple-ov proizvod za veoma visoku cifru. Radi se o funkcionalnoj matičnoj ploči Apple 1 kompjutera koja je prodana za 374.500 dolara. Smatra se da na svijetu postoji samo šest ovakvih ploča.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi