Završen prvi Tuzla Startup Weekend

Poslije 54 sata napornog rada, informisanja i istraživanja,  naravno uz svu pomoć mentora, uspješno je završen prvi Startup Weekend u Tuzli. Od 8 zanimljivih ideja koje su ušle u uži krug, odnosno, koje su bile realizovane, 4 su dobile nagrade. Ideje koje su ušle u uži krug su: Baby app Guga – Gaga, Be fanatics bags, Laserify, MojCV, WeArt, Clothes checker, Kasica – Wish Save Buy i Recognize.me.

Članovi žirija su istakli kako su imali veoma težak posao, te ideje koje nisu osvojile nagrade, a također i ideje sa prvog dana Startup Weekend-a zaslužuju posebnu pažnju. Ono što posebno raduje jeste uspješan odziv učesnika, te pokazuje kako Tuzla, a i šire područje ima potencijala za razvoj biznisa, te kako ne manjka odličnih ideja.

Žiri je dodjijelio četiri nagrade i to Best Startup, Best Execution, Best Pitch i Best Social Responsible i to sljedećim idejama/projektima:

Za Best Startup proglašena je ideja Baby app Gugu – Gaga koja je, ustvari, zamišljena kao app za telefon koji bi prepoznao na osnovu bebinog plača, da li je bebe gladna, da li je treba presvući, da li je nenaspavana i sl.

Za Best Executio proglašen je ideja Laserify. Laserify je zamišljen kao online servis za kreiranje poklona. Jer svima se često dešava da uskoro dolazi nekakav praznik ili možda nečiji rođendan, a da nemaju ideje za poklon. Servis predviđa kreiranje poklona, te kupovinu istih.

Be fanatics bags je dobila nagradu za Best Pitch. To su zapravo torbice napravljene od recikliranog materijala, tačnije recikliranih kesa. Inače meni najdraža ideja, koja uz pravi marketing može ostvariti veliki uspjeh. Torbice su odličnog kvaliteta i veoma modernog dizajna (djevojkama se svidjelo 🙂 )

I na kraju projekat MojCV je dobio nagradu za Best Social Responsible. Projekat je zamišljen kao kreator rezimea, koji bi na osnovu vaših podataka predložio odgovarajući CV za Vas.

Kao što vidimo iz navedenog, ideja za biznis ima, te se iskreno nadamo da će u budućnosti u Tuzli biti više ovakvih projekata. Ono što mogu da kažem iz ličnog iskustva jeste da je projekat odlično organiziran i mislim da su svi učesnici sa sobom ponijeli  nova iskustva, nova prijateljstva, a možda i bliskoj budućnosti vidimo neke od ovih projekata u potpunosti realizovane, držim im fige, i želim puno uspjeha u daljnjem radu.

Autor

Student sam elektrotehnike u Tuzli. Istinski sam zaljubljenik u Web Dizajn, ali takodjer volim da čaprkam po hardveru. Sto se tiče interneta u globalu ništa mi nije strano. Volim da provodim vrijeme sa dragim osobama, i uvijek sam otvoren za nova poznanstva.