Facebook će nestati do 2020. godine?!

Svjedoci smo sve lošijeg stanja u kojem se najpopularija društvena mreža nalazi u zadnje vrijeme. Sudeći prema analizi koju je uradio Eric Jackson, Facebook bi do 2020. godine mogao nestati.

‘U narednih pet do osam godina Facebook bi mogao nestati kao što je slučaj sa kampanijom Yahoo. Yahoo još uvijek zarađuje novac, to je još uvijek isplativo,  ima 13.000 zaposlenika koji rade za njega, ali to je samo 1′ posto od vrijednosti kakva je bila 2000.godine. Za sve namjere i svrhe, on je nestao’izjavio je Jackson.

Eric Jackson, osnivač investicijskog kapitala kompanije Ironfire je svoje mišljenje formirao na osnovu dosadašnjih generacija web kompanija. Yahoo je tako bio dio prve generacije koja uključuje divovske web portale. Dolaskom druge generacije, u kojoj se nalazi Facebook, Yahoo je počeo da blijedi. Jackson smatra da treću generaciju čine kompanije koje zarađuju na osnovu mobilnih platformi. To je područje u kojem se Facebook ne snalazi baš najbolje.

Pogledajte kako se Google snalazi na području društvenih mreža, mislim da će Facebook imati isti izazov ukoliko krene u mobilnu industriju.’

Osim stvaranja veoma dobre aplikacije za dijenje fotografija, Instagram, nedavni tračevi govore kako će ulaženje Facebooka u mobilnu industriju odvesti u propast. Uporedo sa ovim provedeno je još jedno istraživanje nad korisnicima Facebooka. Istraživanje se baziralo na količini vremena koju korisnici provode u zadnje vrijeme na Facebooku. Tako je 34 posto korisnika odgovorilo da provode dosta manje vremena na Facebooku za razliku od prije šest mjeseci. Ovih 34 posto korisnika je ovu društvenu mrežu opisalo kao ‘dosadno’ i ‘beskorisno’ mjesto. Također, mnogi korisnici provode manje vremena zbog zabrinutosti za svoju privatnost, što se navodi kao treći razlog. Samo 20 posto korisnika je izjavilo kako provodi mnogo više vremena na Facebooku u zadnjih pola godine. 50 posto korisnika izjavilo je da nije došlo do nikakve promjene u njihovom ‘odnosu’ sa Facebookom.

Reuters i firma za istraživanje tržišta Ipsos, nedavno su izvršili anketiranje 1.000 Amerikanaca, od kojih se 21 posto izjasnilo da nemaju Facebook profil, dok 40 posto koristi Facebook svakodnevno. Najviše onih koji dane provode na Facebooku su dobi između 18 – 34 godine. Najmanje aktivni su oni iznad 55 godina starosti. Da li će Facebook doživjeti istu sudbinu kao i Yahoo, morati ćemo sačekati 2020. godinu, barem prema riječima Erica Jacksona.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi