Povećanje internet saobraćaja za četiri puta do 2016. godine

Nije nikakva novost da internet zauzima sve veći značaj u životima ljudi, bilo da se radi o privatnom ili poslovnom. Skoro  je nemoguće zamisliti bilo kakve poslovne ili privatne odnose i suradnje bez učešća interneta. U naredne četiri godine će doći do značajne promjene koja se tiče online saobraćaja.
Do 2016. godine predviđa se oko 18.9 milijardi mrežnih konekcija, odnosno 2.5 konekcije po svakom stanovniku Zemlje. Rezultati istraživanja pokazuju da će do 2016. godine doći do porasta online saobraćaja za čak četiri puta. Glavni uzrok tome jeste rast upotrebe pametnih telefona i tableta pomoću kojih možete sa bilo bilo kod mjesta da se povežete na internet.

AFP je izjavio da je u 2011. godini bilo 10.3 milijarde konekcija, a za samo četiri godine on će porasti za otprilike 8 milijardi. ‘Cisco Visual Networking Index’ je saopštio da će do 2016. godine globalni internetski saobraćaj dostići 1.3 zetabajta.

Šta je zetabajt? Zetabajt je jedan trilion gigabajta, odnosno jedan sekstilion bajta. Iz UN-a procjenjuju da će u naredne četiri godine 45 posto svjetske populacije koristiti internet, što bi iznosilo 3.4 milijarde osoba. Ono što je još važnije jeste da će doći do povećanja brzine interneta za četiri puta. Prosječna brzina širokopojasnog interneta u 2011. godini je izosila 9 megabajta u sekundi, dok će u 2016. godini ona iznositi 34 megabajta.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi