Facebook sigurnost 2. dio

Priča o sigurnosti naših podataka i informacija postoji od postanka Facebook-a. Činjenica je da niti jedna slika nije sigurna, svaka se može uz malo znanja skinuti na računar, također i brojevi telefona ukoliko ih niste izbrisali, te datumi rođenja, mailovi, obrazovanje i sve ostale informacije o vama, ako niste postavili ili ako ste neispravno postavili Facebook postavke sigurnosti. U prethodnom dijelu ste vidjeli šta se sve može učiniti ukoliko vas doda zlonamjerna osoba, a dosta toga se može i izvesti ukoliko vaše postavke privatnosti nisu dobro postavljene.

Clickjacking

Siguran sam da ste svi vidjeli, a možda su neki i “pali“ na ovu “foru“. Ja ih volim zvati i like napadi a uglavnom sve počinje sa jednim like-om i brojnim spam porukama. Često ste vidjeli da je neko nešto objavio poput “ovo je nevjerovatno morate vidjeti“ ili “nastavnica zavela učenika i završila u zatvoru“ i tako dalje. Kada kliknete pojavi vam se “Click here to continue“  tu se radi o zlonamjernim fan stranicama, a možete se zaštititi tako što prije nego što kliknete na link nanesete miš i pogledate URL na koji vas vodi.

Neki od clickjacking URL-ova su:
likeportal.com
likeylikey.com
fblike.net
img-mee.com
letslikeit.com
likethis.mbosoft.com
mylike.co.uk
Svaki dan ih je sve više i teško ih je upratiti. Treba paziti i obratiti pažnju na neke nevjerovatne priče i neke čudne stvari koje neko dijeli, a inače mu nije običaj. Ukoliko ipak kliknete na neki od tih linkova preporučljivo je antivirusom skenirati vaš računar što prije, jer postoji mogućnost da ste zaraženi virusom i zna se desiti da se “samo od sebe“ podijeli i tako dalje širi.  Morate provjeriti i svoju facebook stranicu i izbrisati ako se ono što ste kliknuli samostalno podijelilo i postavilo na vaš profil.

 Facebook adds malware

Facebook adds ili Facebook dodaci, su mali programi koji vam pomažu da bolje ili brže radite stvari na Facebook-u ili vam otvaraju neke novije mogućnosti na Facebook-u. Instaliraju se uglavnom direktno u browser i vidljivi su malom ikonom ili čak nikako, jedino primjetite da se izgled malo izmjenio u zavisnosti koji ste dodatak instalirali. Ovi dodaci znaju biti jako korisni, ali isto tako i jako opasni. Ukoliko su iz nepouzdanih izvora, može se desiti da u jednom trenutku ostanete bez šifre ne samo za Facebook, već i svih svojih drugih šifri. Stoga je preporučljivo kada instalirate dodatke, pratiti komentare koji su tu i malo googlati prije nego što mislite da imate potrebu da instalirate neke “cool dodatke za facebook“ ili nešto poput toga, jer se zna ispostaviti da se tu krije maliciozni kod. Prilikom instalacije, ukoliko ste jedan od onih koji šta god da piše samo klikne “ok“ ili “dalje“, onda se zna desiti da ste čak i bili upozoreni da ono što pokrećete može ugroziti vašu sigurnost. Što prije pokrenuti antivirus i skenirati računar, promijeniti sve šifre ukoliko je pronađen virus, dešava se da vam neko pokupi šifru, a da to i ne znate.

 Za kraj

Postoje još mnogi drugi načini napada na vaše Facebook naloge.  Ovo su samo neki koje sam ja upratio i koji se često dešavaju. Tekst prvenstveno služi korisnicima Facebook-a koji nisu toliko informatički obrazovani, jer rijetko ko od informatičara koji su imalo upoznati sa Facebook-om neće dopustiti da mu se desi ijedna od ovih grešaka ili propusta, ali mogu vam reći da među ljudima koje znam i za koje smatram da znaju nešto o informatici uvijek se zna desiti da neko nasjedne na clickjacking ili na Facebook add i lažne profile. Pokušajte uživati u čarima Facebook-a, ali imajte i opasnosti na umu, tako da prije nego što kliknete nešto, nekoga prihvatite u prijatelje ili  prije nego što sa cijelim svijetom podijelite svoje podatke, malo razmislite i uvijek budite oprezni. Facebook, informatika i svijet se mijenja iz dana u dan tako da nikada ne možete biti sigurni u vašu sigurnost. Tako je danas ovaj članak reprezentativan dok sutra već može doći do novih napada i doći će, jer uvijek dolaze novi napadi, nešto što je jučer bilo sigurno danas je već pronađena nova rupa, tako da morate pokušati stvoriti neki intuitivni način da se čuvate, pazite na čudne stvari kao što su ponašanja među vašim prijateljima, linkove, profile i tako dalje.

Ukoliko ste imali iskustva sa nekima od gore navedenih napada ili napadima koji nisu navedeni u istom, bilo bi mi drago da ih podijelite sa nama u komentarima, šta vam se desilo i kako je došlo do toga, tako da drugi korisnici vide na šta još trebaju obratiti pažnju.

Autor

Student informatike, trenutno zaposlen kao QA Analyst. Zanima se za sve što ima veze sa informatikom, jako svestran od servisiranja i igranja sa hardverom, preko 3D modeliranja, programiranja (u svemu na šta naleti), sigurnosti u IT-u, pa sve do podizanja servera i sastavljanja relacionih šema baza podataka, petlja se u sve oblasti i čita o svemu, pa ponešto i pokuša izvesti, a kao što vidite ponekad i piše o nečemu.