Omladina i internet privatnost

Koliko ozbiljno shvatamo svoju privatnost na socijalnim mrežama? To je nešto o čemu sam počeo razmišljati nakon što sam pročitao neke interesantne statistike o mlađim osobama i njihovom razmišljanju o Facebook privatnosti. Naime, po rezultatima ankete sprovedene u augustu od strane MTV-a i The Associated Press-a, od 1355 ispitanika, dobi od 14 do 24 godine,  285 ih je reklo da se neko drugi bar jednom logovao na njihov Facebook account bez njihovog dopuštenja. Sada dolazimo do interesantne stavke – 43 od tih 255 ispitanika je reklo da im to uopšte nije zasmetalo, dok je 100 reklo da im je to zasmetalo „sasvim malo“.  Manje od pola preostalih je reklo da im je to strašno zasmetalo. Mark Zuckerberg je jednom prilikom izjavio da „današnju omladinu nije briga za privatnost“. Bar pola današnje omladine stvarno ne mari za privatnost, sudeći po rezultatima ankete. Rezultate ankete možete detaljno pogledati ovdje.

Čini se da mlađe generacije neće biti svjesne pojma „privatnost“. Sve što im se desi, dijele sa „rajom“ na Facebook-u, ne shvatajući da ostavljaju jedan trajni i neizbrisiv trag. Pitam se da li bi im smetalo da im neko provali u sobu i ukrade njihov dnevnik. Da li bi tada shvatili da neko narušava njihovu privatnost? Činjenica je da ljudi ne gledaju internet privatnost na način na koji bi to stvarno trebali. Da li je uzrok manjak razmišljanja o tome, ili manjak informacija? Da li bi mlađe generacije trebalo edukovati o negativnim posljedicama nepažnje i neshvatanja privatnosti u pravoj mjeri? Kako stvari stoje, to bi moglo postati jako potrebno.

Ako malo razmislimo, Mark stvarno drži do svoje izjave, i ne trudi se pretjerano da olakša postavke privatnosti svojim korisnicima, koje nakon svake promjene postaju još teže za razumijeti. Namjerno ili ne, one postaju sve konfuznije, i više sam puta dobio molbu da se logujem na tuđi account da promjenim postavke, jer osobe koje su me zamolile to jednostavno nisu znale uraditi. Koliko je osoba koje ne provjeravaju svoje postavke ili ih ne mjenjaju samo zato što je to postalo prekomplikovano? U potpunosti ih razumijem, i očekivalo bi se od Facebook-a da ubrzo poradi na tom dijelu svoje mreže.

Autor

Student Informacijskih Tehnologija. Zainteresiran za razne grane, još čeka da se opredijeli za par. Uvijek nasmijan i optimističan, voli dobro društvo, dobru kafu i dobru šalu. Velika pričalica.