Savjeti za sigurniji Facebook korisnički račun

U zadnjih nekoliko godina Facebook je dosta napredovao u polju sigurnosti i privatnosti korisničkih računa. Da bi sigurnost korisničikh računa bila na visokom nivou potrebno je da i sami korisnici podese postavke na svojim računima.

Kaspersky Lab ove sedmice objavio je video u kojem ukazuju na osnovne postavke koje bi svaki korisnik Facebook-a trebao da podesi na svom korisničkom računu.

Kao i uvijek kada se spomene sigurnost, postavlja se pitanje koliko je jaka vaša šifra za pristup korisničkom računu. Ukoliko niste preporučujemo vam da prvo pročitate naš članak u kojem vam govorimo o nekim osnovnim pravilima prilikom kreiranja šifre. Jeste li pročitali članak i naučili pravila? Sada je vrijeme da ih primjenite, promjenite vašu šifru!

Nakon što promjenite šifru na red dolazi, povezivanje korisničkog računa s vašim mobitelom. Iduća bitna stvar je uključivanje opcije ‘secure browsing’ (sigurno pregledavanje).

Također se preporučuje da upalite i notifikacije kada neko pristupi vašem računu s nepoznatog uređaja. Odabir notifikacija možete odabrati između email poruka, SMS poruka ili oboje. Pored ovog moguće je upaliti i slanje tzv. sigurnosnog ključa na vaš mobitel. To znači da ćete dobiti SMS u kojem se nalazi kod koji morate unjeti, da bi pristupili korisničkom računu.

Kaspersky preporučuje da povremeno provjerite i aktivne sesije. Tako da vidite da li je neki nepoznati uređaj pokušao da pristupi vašem računu.

Za kraj pogledajte i video u kojem je Brian Donohue pokazao postavljanje svih postavki za sigurniji Facebook korisnički račun.

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.