Kakva budućnost čeka Google Plus?!

Ne tako davno Google je u želji da zadrži dominaciju na globalnom internetskom tržištu predstavio Google Plus, projekat koji je trebao biti najveća konkurencija Facebook-u. Međutim, iako broj korisnika Google Plus-a raste iz dana u dan, količina vremena koju oni provode na ovoj društvenoj mreži opada. Bez sumnje je ovo najbrže rastuća društvena mreža u historiji, uključujući vodeće Facebook i Twitter.

Tako je za nepunu godinu dana Google Plus skupio preko 18 miliona korisnika. Za veliki broj korisnika u tako kratkom vremenskom roku Google Plus se može zahvaliti snazi svog brenda. Međutim, stopa rasta ove društvene mreže je opala za čak 50% u odnosu na svoj vrhunac.

Analitička kompanija comScore je provela istraživanje o količini provedenog vremena na društvenim mrežama. Došli su do rezultata prema kome su korisnici tokom januara na Facebook-u provodili u prosjeku 7.5 sati, dok su na Google Plus-u proveli 3.3 minuta.

Smanjenje vremena provedenog na Google Plusu je vidljivo, jer prema istraživanjima u novembru su korisnici provodili 5.1 minut, dok su u decembru u prosjeku provodili 4.8 minuta na ovoj društvenoj mreži.

Prema podacima istraživanja korisnici čak i na Myspace-u provode više vremena, u prosjeku oko 8 minuta, a zatim dolazi Linkedin sa 17, Twitter sa 21 i Pinterest i tumbir. sa 89 minuta. Ovo su podaci za januar 2012 godine.

Google je za sada odlučio da korisnici sami pozivaju jedni druge kada je u pitanju pridruživanje, ali kada rast dodatno uspori od Google-a se mogu očekivati određene marketinške kampanje.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi