Preko 40 posto profila na društvenim mrežama je lažno

Zadnji podaci istraživanja navode da je ogroman broj lažnih profila na Facebooku, Twitteru, Pinterestu i drugim društvenim mrežama lažno. Trenutno najpoplularnija društvena mreža, Facebook, je skoro zabilježila preko 901 milion korisnika širom svijeta. Prema tome bi značilo da je oko 400 miliona profila lažno, što je zastrašujući podatak. Nešto manje popularna, ali ne i manje vrijedna društvena mreža-Twitter, broji oko 140 miliona korisnika. zbog svoje manje popularnosti smatra se da se na njemu nalazi znatno manji broj lažnih profila od samog Facebooka.

Društvene mreže zauzimaju sve značajnije mjesto u našim životima, zbog toga i spameri ulažu sve više vremena i truda da to maksimalno iskoriste. Prema najnovijim podacima, odlično se snalaze u tome.
Mark Risher, izvršni direktor kompanije za sigurnost na internetu Imperium, izjavio je kako se na društvenim mrežama nalazi oko 40 posto lažnih profila. Iz Imperiuma tvrde kako je oko 8 posto poruka na svim društvenim mrežama spam, što je duplo više nego u zadnjih pola godine.
Društvene mreže su u zadnje vrijeme počele ozbiljno da se bave ovom problematikom, što je dovelo do tužbi i hapšenja za ilegalno oglašavanje i prevare.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi