Napravite i organizujte biblioteku knjiga na svom kompjuteru

Oduvijek ste uživali u čitanju knjiga, ili ste ipak bili ‘primorani’ da ih čitate  zbog škole, fakulteta ili posla. Međutim, u zadnje vrijeme prave knjige se mijenjaju onim u eletronskom obliku. Spisak knjiga na vašem kompjuteru je veliki i sve se teže snalazite u mnogobrojnim folderima. Zato vam preporučujemo par programa koji će vam pomoći da organizujete vašu biblioteku tako da se možete lakše snalaziti.

Adobe Digital Editions

Adobe Digital Editions je prilagođen za knjige koje se nalaze u PDF i EPUB formatu. On nudi zanimljive načine za pregled i upravljanje knjigama, kao i drugim digitalnim publikacijama. Možete ga koristiti za download i kupovinu digitalnog sadržaja , koji ćete moći čitati i online i offline. Ovaj softver nudi mogućnost kreiranja tzv. polica u koje možete raspoređivati knjige po žanrovima, tagovima, autoru i ostalom.

Calibre

Calibre je odličan program za sve ljubitelje knjiga. Sadrži sve elemente potrebne za organizovanje i upravljanje knjigama. Veoma je jednostavno dizajniran tako da je lak za korištenje. Ono što je najvažnije, Calibre podržava skoro sve formate u kojem se knjige elektronskog oblika mogu naći. Također, omogućava prebacivanje iz jednog formata u drugi, kao i jednostavno preuzimanje. Knjige možete razvrstati po abecednom redu, cover slici ili tagu. Može vam poslužiti i za čitanje knjiga, a ne samo za spremanje. Osnovni podaci nekog naslova, kao što su tagovi, autor, ocjena se također mogu mijenjati, što olakšava organizaciju i uređivanje.

Alfa eBook Manager

Ovo je veoma jednostavan softver, koji vam nudi mogućnost organizacije vaših elektronskih knjiga u vašu elektronsku biblioteku. Program funkcioniše na Windows XP/ Visti / 7. Potrebno je i da imate Microfoft.Net Framework 4 instaliran. Program omogućava preuzimanje podataka sa Google Booksa, Amazona, te drugih stranica. Možete ažurirati više knjiga odjednom. Samo jednim klikom moći ćete birati cover slike za vaše knjige, slike autora iz Google Imagesa. Alfa eBook Manager će vam pružiti mogućnost pregleda statistike vaše biblioteke. Naprimjer, moći ćete da vidite koliko imate naslova od određenog autora, koliko naslova iz određenog žanra, iz koje godine…

EReader Pro

EReader Pro je nagrađivana aplikacija koja će vam kao i predhodne olakšati organizaciju, čitanje i upravljanje knjigama na vašem kompjuteru. Ovaj softver podržava Windows, Mac i linux. Posjeduje jednostavan i brz pretraživač, kao i tzv. police za preglednije ‘slaganje’ knjiga. Nudi integrisan rječnik ukoliko vam bude potreban prijevod određenog teksta, kao i mogućnost promjene boje pozadine, prilagođavanje veličine i vrste fonta.

Medneley Desktop

Mendeley je još jedan besplatan i jednostavan program koji je prvenstveno namijenjen akademskim radnicima, studentima i istraživačima. Ovaj program nudi najviše 500 MB prostora za vaše knjige, eseje, publikacije… Omogućava kreiranje citata i bibliografija u Microsoft Wordu, OpenOfficeu i LaTexu. Jedna od značajnijih mogućnosti Mendeley Desktopa jeste jednostavno citiranje, izvođenje citata, fusnota i bibliografija. Da biste koristitli ovaj program morate napraviti svoj online profil na njihovoj stranici. Profil može biti javni ili privatni, a na taj način se možete pridružiti zajednici akademskih radnika iz svih dijelova svijeta.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi