Twitter 2014. godine očekuje prihode od milijardu dolara

Dok je Facebook izlaskom na berzu doživio veliki neuspjeh, Twitter se nalazi u uzlaznoj putanji. Iz Twittera očekuju da će im se prihodi 2014. godine povećati za 150 posto, što bi iznosilo preko milijardu dolara godišnje zarade. Samo do kraja ove godine predviđa se da bi Twitterovi prihodi mogli iznositi od minimalno 250 miliona dolara, pa čak i do 400 miliona dolara. Istraživači iz eMarketer Inc. smatraju kako će Twitter u 2014. godini samo od oglašavanja zarađivati 540 miliona dolara. Poređenja radi, Twitter je prošle godine od oglašavanja zaradio 139.5 miliona dolara. Potreba za oglašavanjem na ovoj društvenoj mreži raste sa porastom broja korisnika, koji trenutno iznosi preko 150 miliona. Prvu reklamnu ponudu Twitter je predstavio 2010. godine , dok je u martu ove godine pokrenuta vlastita oglašavačka platforma.

Platforma je od tada dostupna samo ograničenom broju korisnika. Direktor Twittera, Dick Costolo, je izjavio kako se namjeravaju širiti na međunarodnom nivou, uključujući i Japan, pa tako smanjiti svoju ovisnost o američkom tržištu. Od ukupnih prihoda zarade, 90 posto se odnosi na američko tržište, dok iz eMarkerea predviđaju kako bi taj postotak 2014. godine mogao pasti na 83 posto. Ukoliko Twitter za dvije godine zaista ostvari dobit od milijardu dolara, to će im poći za rukom nakon 8 godina postojanja. Poređenja radi, Facebook je do svoje prve milijarde došao nakon šest godina, a Google nakon pet.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi