Microsoft i Xbox noviteti na ovogodišnjem E3 sajmu

Kao što  je bio slučaj i prethodnih godina, korporacija Microsoft je svojim izlaganjem otvorila najveći sajam igračke industrije, popularni E3, koji je i ove godine dočekan sa puno nestrpljivosti. Kao što je i očekivano, Xbox je bio centralna tema Microsoft-ovog izlaganja, gdje je najveći akcenat stavljen na predstavljanje najnovijih blockbuster igračkih izdanja kao i poboljšanje postojećih Xbox Live usluga u smislu proširenja primjene navedenog servisa kao centralnog čvorišta zabave u svakom domu.

Samo otvaranje je počelo puštanjem trailer-a četvrtog nastavka ( ukupno osmog )  vjerovatno najpopularnije ekskluzive za Xbox konzolu, a sada već legendarne „Halo“ franšize, koji je izazvao masu oduševljenja medju publikom. Tome vjerovatno doprinosi i činjenica da se u serijal vraća i glavni protagonista, ili široj masi poznatiji kao Master Chief, kojeg nismo mogli vidjeti u zadnjih par izdanja popularne igre. Ako je suditi po trailer-u, zatim prikazanom live gameplay-u, ali i kvaliteti prethodnih Halo izdanja, igra će ponovo ostvariti milionske tiraže i još bolje utvrditi svoju poziciju kao jedna od najboljih FPS igara ikada napravljenih i jedan od glavnih razloga zašto je Xbox konzola postigla uspjeh koji joj trenutno obezbijeđuje najbolju prodaju među svim konzolama svoje generacije. Sama igra je nastavak na originalnu triologiju i početak nove, tako da Halo serijal neće nestati sa igračkog radara u skorijoj budućnosti.

Pored Halo 4, prikazani su traileri i gameplay najnovijih izdanja također dobro poznatih franšiza, kao što su:

Splinter Cell: Blacklist, FIFA 13, Madden NFL 13,  Fable – The Journey, Resident Evil 6, Forza Horizon, South Park: The Stick of Truth i sl. U mnogima od ovih naslova svoju primjeni nalazi i Kinect, koji posuđuje svoje sposobnosti prepoznavanja glasa i pokreta u svrhu omogućavanja boljeg i uzbudljivijeg gameplay-a nego ikada prije.

Međutim, jedina igra koja se mogla mjeriti sa Halo 4 u smislu zainteresovanosti kod publike je najnovije izdanje mega popularnog Call of Duty serijala. Ekspanzija pod nazivom “Black Ops 2” je također prezentovana u vidu live gameplay-a i malo je reći da igra izgleda odlično. Sve je odrađeno po provjerenom receptu i teško je očekivati da igra neće ponovi fantastični uspjeh njenih prethodnika.

Pored navedenih igara, prezentacija SmartGlass aplikacije je sigurno obilježila ovogodišnje Microsoft izlaganje na E3 sajmu. Planirana da bude dostupna na jesen, SmartGlass je sistem dizajniran da omogući korisnicima puštanje raznolikog multimedijalnog sadržaja sa mobilnih telefona ili tableta na TV ekrane, a sve preko Xbox 360 konzole.

Zanimljivo je spomenuti da je Microsoft odlučio da podrži i konkurentne platforme, kao što su IOS i Android, umjesto da aplikaciju učini ekskluzivom za svoju Windows 8 i Windows Phone platformu.

Osnovna poenta postojanja ovakvog sistema je da raširi zabavni sadržaj na više ekrana. Naprimjer, korisnik može da počne gledati film na jednom uređaju, a onda nastaviti tačno odakle je stao na drugom uređaju koji posjeduje SmartGlass. Također, sistem daje mogućnost korisnicima da vide dodatne informacije na svojim prenosnim uređajima  o onome šta gledaju ili igraju na Xbox 360 konzoli. Tako, naprimjer, možete dobiti dodatne informacije o glumcima i scenama filma kojeg trenutno gledate, ili isplanirati akciju u sportskoj igri, bez da dirate interfejs same igre na TV ekranu, sve preko prenosnog uređaja.

Od ostalih velikih vijesti treba izdvojiti dolazak Internet Explorer pretraživača na Xbox konzolu, koji u kombinaciji sa SmartGlass i Kinect tehnologijom, prvi put čini surfanje na konzoli prijatnim i efikasnim iskustvom. Tu je i predstavljanje novog Xbox Music servisa, koji od starta ima preko 30 miliona pjesama na raspolaganju, ali i dovođenje velike količine filmskog i sportskog sadržaja u već bogati portofolio zabavnog materijala kojim Xbox Live raspolaže.

Na kraju treba spomenuti i nastup RNB superzvijezde Ushera, koji je svojim nastupom zatvorio izlaganje. Sve u svemu, Microsoft je otkrio neke zaista uzbudljive planove za svoju 7 godina staru konzolu, čime je svima stavio do znanja da je Xbox 360 jedan od najvažnijih proizvoda kojim trenutno raspolažu i da su ozbiljni da dobiju tzv. rat za dnevnu sobu, u kojem već ozbiljno vode. Xbox 360 konzola je davno prestala biti samo paltforma za igranja igara, budući da danas predstavlja poprilično moćan centar za sve moguće vidove zabave koje korisnik može poželjeti u svom domu.

Autor

Ognjen je student Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu i jedan od Microsoft Student Partnera u BiH. Veliki je tehnološki entuzijast, koji voli da slobodno vrijeme provodi prateći najnovija dešavanja iz tehnološkog svijeta, učenju zanimljivih stvari, ali i u sportskoj rekreaciji, druženju sa prijateljima, dobrom provodu i sl.