‘Rat’ browsera u periodu 2008-2012. godine

Veoma je zanimljiva stalna borba za dominaciju web browsera, kako na lokalnom tako i na svijetkom nivou. StatCounter je vršio statistička mjerenja korištenja browsera u periodu od 2008. godine. U ovom relativno kratkom vremenu dogodile su se velike promjene.

2008.godine Internet Explorer je bio daleko ispred svih sa 66.87 posto. Međutim, i nakon četiri godine ovaj browser se još uvijek drži na vrhu, a najviše se koristi u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. Najveća konkurencija IE jeste Google Chrome, koji je nedavno uspio da po prvi put u historiji preuzme prvu poziciju , ali samo za kratko. Prema statističkim podacima iz juna ove godine IE i Google Chrome su izjednačeni na prvoj poziciji sa 32.49 posto, dok se Firefox uvijek drži ‘zlatne sredine’ sa 24.64 posto, sljedeći je Safari sa 7 posto i Opera sa 1.75 posto.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina sa blagom prednošću vodeći je Chrome.  Sljedeći graf to jasno prikazuje.

StatCounter je napravio 2-minutni video klip o četverogodišnjem ‘ratu’ web browsera, tačnije od 2008.godine od kada se i vrše mjerenja.

 

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi