Globalni protesti protiv SOPA zakona

Internet kompanije i aktivisti se nadaju da će se pridružiti Arapskom proljeću i ostalim online demokratskim pokretima zatamnjujući 7000 web stranica tokom današnjeg dana kako bi poslali poruku Washington-u . SOPA (Stop Online Privacy Act) i PIPA (PROTECT IP Act.) prijedlozi zakona u američkom kongresu odnosno senatu nailaze na žestoko protivljenje javnosti.

Stranice koje su najavile zatmnjenje pored ostalih su Wikipedia, Mozilla, Reddit i WordPress, dok i dalje postoji dio najposjećenijih web stranica koji su sumnjičavi prema ovakvoj akciji.

Vijest da će Wikipedia zatamniti, a time i staviti izvan funkcije rad ovog popularnog servisa, objavio je osnivač ove kompanije Jimmy Wales na svom twitter profilu.

Ovo će da bude sjajno. Nadam se da će Wikipedia rastopiti telefone od silnih poziva prema Bijeloj Kući. Javite svima koje znate.

Kako je objasnio kasnije, samo engleska verzija će prikazivati poruku koja poziva korisnike da kontaktiraju kongresne predstavnike. Wales naglašava da je ovo bila “odluka zajednice.” Njemačka verzija bi trebala ispisivati informacije o SOPA-i, dok je na ostalim jezičnim verzijama da odluče.

Treba li naglašavati kakav će uticaj imati zatamnjenje Wikipedie, s obzirom da dnevno bilježi 25 miliona posjeta iz cijelog svijeta.

Na nešto drugačiji iskorak se odlučio Google. Kako bi podržao borbu protiv donošenja SOPA zakona. Google je na svojoj inače minimalističkoj početnoj stranici odlučio prikazati protivljenje spomenutim prijedlozima zakona. Logo Google-a je prekriven tamnom slikom koja vas kada kliknete na nju vodi na stranicu koja poziva američke korisnike na protest protiv pomenutih zakona.

Kao i mnogi biznismeni, poduzetnici i web korisnici, mi se protivimo ovim zakonima, koji ciljanim načinima pokušavaju zabraniti nevaljale strane site-ove bez da se pitaju američke kompanije za cenzurom interneta.” – izjava je Google-ovog zvaničnika za Cnet.

Kako ovakvi protesti nisu bez uspjeha pokazuje i zvanično saopćenje iz odbora za pravosuđe u kojoj stoji da su protesti produžili izjašnjavanje o famoznim zakonima najmanje mjesec dana. Svakako se očekuju neke izmjene u samim prijedlozima, te novi pokušaji da ovi zakoni postanu zvanični.

Dakle, da sumiramo šta ustvari predstavlja SOPA, odnosno senatska verzija PIPA. Ovi zakoni daju američkoj vladi i vlasnicima autorskih prava autoritet za suočavanje sa sudom stranih web site-ova koji povređuju, piratizuju i krivotvore intelektualno vlasništvo. Ako se izglasa, ovakav zakon bi mogao drastično promjeniti način na koji funkcioniše internet. Na primjer, ukoliko je stranica optužena da sadrži krivotvoreni sadržaj, može biti blokirana od strane ISP-ova, de-indeksirana od strane pretraživača, ili čak spriječena u obavljanju online biznisa sa servisima kao što je PayPal.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.