Google mijenja način pretraživanja

U narednih nekoliko mjeseci Google pretraživač će doživjeti drastične promjene. Promjena će biti jedna od najvećih u historiji ove kompanije, a mogla bi utjecati na milione web stranica koje se oslanjaju na Google onakav kakav je sada, ali bi one mogle da ponude nove načine reklamiranja.

Iz Google-a najavljuju kako će ubrzo stranica odgovarati na pitanja, što mnogo podsjeća na promjene koje je Microsoft uveo kod svog pretraživača Bing-a. Upravo je njemu taj način pretraživanja najveća prednost koju ima kod korisnika.

Nova verzija pretraživača bazirati će se na sematičkom sistemu, što znači da će Google nuditi konkretnije odgovore na pitanja. Google će pokušati da razumije značenje riječi u pretraživaču, umjesto da traži isključivo ključne riječi. Pretraživač će bolje povezivati pitanja korisnika sa bazom podataka, što bi sam pretraživač trebao više približiti načinu na koji ljudi, a ne strojevi razumiju svijet.

Google trenutno drži 66% globalnog tržišta pretraživanja i više od 75% prihoda od oglašavanja vezanog uz pretraživač. Stručnjaci predviđaju da će ova promjena pomoći Google-u da zadrži monopol. Jedna od većih konkurencija Google-a jeste Facebook, koji je najavio izlazak vlastitog pretraživača.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi