Kako odabrati optimalni hosting?

Pronaći dobar hosting ne mora biti iznimno teško. Postoji veliki broj online servisa koji će Vam, na osnovu odabranih parametara, preporučiti odgovarajući hosting, no najprije ćemo razjasniti karakteristike dobrog hosting provider-a.

– Postoji na stotine, čak i više, hosting providera širom svijeta. Odlučiti se za ispravan među njima zna biti dosta naporno. Mnogo početnika u svijetu Web programiranja i dizajna za početak traže samo jedno. To je da je jeftin, ili još bolje besplatan, iako se većina slaže s tim da jeftin hosting nudi više nedostataka, koje malo skuplji hosting nema. Obratite pažnju da tačno nađete ono što Vama treba.

Cijena je bitna, korisnička podrška još bitnija

– Kada tražite idealan hosting, obratite veliku pažnju na opcije korisničke podrške, prije nego što odlučite koliko ćete novaca potrošiti. Mnogo slučajeva pokazuje kako su se korisnici odlučili za određeni hosting radi cijene, a napustili radi korisničke ne/podrške.

Šta predstavlja pojam “uptime”

– Uptime je mjera/vrijednost koja opisuje koliko je mašina hosting provider-a već pokrenuta. Kada tražite hosting, vjerojatno ćete htjeti jedan koji ima dobre uptime vrijednosti, kao i garanciju na tu vrijednost. 99,9% je često korištena vrijednost, no šta ona znači ? U jednoj godini imamo 365 dana i 24 sata u svakom danu što je jednako 8,760 sati. Ukoliko hosting kompanija tvrdi da nudi 99,9% uptime-a, onda se očekuje da će Vaša stranica biti down/ugašena ne duže od 87,60 minuta godišnje. Spustite se na 99,5% i dobit ćete 131,40 minuta ili 2 sata i 11 minuta.

Hosting server platforma i mogućnosti

– Nikad nemojte žuriti sa plaćanjem ukoliko pomislite da ste pronašli odgovarajući host. Neki hosting provideri nude samo servere na Linux platformi, neki samo Windows, dok neki pružaju oboje. Neki hosting provider-i su popularni po svojoj kvaliteti te u naslovu ne navedu platforme, stoga je najbolje da pogledate karakteristike paketa kako biste pronašli određene indikatore na platformu host-a

Paket A /  Paket B

1000 MB prostora   / 1000 MB prostora

50 e-mail adresa / 50 e-mail adresa

3 poddomene / 3 poddomene

3 parkirane domene / 3 parkirane domene

1 dodatna domena / 1 dodatna domena

1 MSSQL baza / 1 MySQL baza

3 ftp računa / 3 ftp računa

 Na prvi pogled se čini da su oba paketa ista, no iz ponuđenih baza možemo zaključiti da se kod paketa A radi o Windows hostingu, dok je paket B Linux host, no postoje iznimke. Windows host također može imati MySQL baze, stoga obratite pažnju i na WebsitePanel  ili ControlPanel kod Windows-a, i Cpanel kod Linux-a.

Jako je bitno da znate sa kojom tehnologijom i modulima ćete raditi, kako biste se blagovremeno informisali kod host-a da li pruža podršku za njih, kao npr.

– ASP.NET 4.0

– Crystal Report’s

– PHP5

-Fantastico/ WebAppGallery (alati za automatsku instalaciju određenih CMS-ova)

Bandwith i disk space

Svaki put kada posjetimo neku stranicu, stvaramo saobraćaj, jer kako bismo bili u mogućnosti da pregledamo tu stranicu, najprije se mora skinuti na naš računar. Sada se zapitajte koliko posjetitelja očekujete, te da li će svi u isto vrijeme moći da pregledavaju Vašu stranicu.

Na disk space-u morate obraćati pažnju u zavisnosti od toga šta ćete prezentirati na Vašoj stranici. Nije potrebno da sav sadržaj, poput slika i pjesama držite na serveru kada možete iskoristiti besplatne media hosting-e.

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.