Google od danas ‘pametniji’: poboljšao pretraživač

Google je danas pokrenuo jednu od svojih najambicioznijih i interesantnijih promjena koja se tiče njegovog pretraživača. U narednih nekoliko dana na desnoj strani Google stranice pretraživanja moći ćete vidjeti velike panele sa dodatnim činjenicama o predmetu koji ste tražili.
Paneli su osnaženi sa novim Knowledge Graphom koji će imati dvije različite funkcije. Google će taj prostor koristiti da vam pokaže sažetak relevantnih informacija o vašim upitima ( biografski podaci o slavnim ličnostima, turnejama, informacije o knjigama, umjetničkim djelima, životinjama…), kao i popis povezanih tema. Osim toga, Google će vam od sada omogućiti pojašnjavanje onoga što tražite.

Kompanija u proteklih nekoliko godina radi na semantičkom načinu pretraživanja koje pokreće Knowledge Graph. Za to vrijeme kompanija je naporno radila na stvaranju ogromne baze podataka koja je na korištenje puštena danas. Trenutno baza podataka sadrži oko 500 miliona ljudi, mjesta i stvari, a ono što je još značajnije jeste da sadrži oko 3.5 milijardi poveznica među njima. Google uistinu želi da se prebaci sa klasičnog prepoznavanja znakova na samo razumjevanje onoga što pretražujete. Da bi to omogućio Google koristi svoj vlastiti izvor, kao i mnoge druge kao što je Wikipedija, CIA World Factbook, Google Books, online popis događaja i mnoge druge izvore. Također, Google koristi poslovne skupove podataka, iako ne otkriva o kojim firmama se radi.

Ovako bi to trebalo da izgleda u praksi: Google trenutno prilično dobro razumije pojmove pretraživanja , no neki pojmovi su jednostavno previše nejasni. Kada npr. ukucate ‘Andromeda’, Google jednostavno ne zna da li ste u potrazi ta TV serijom , galaksijom ili švedskim metal bendom. Od sada kada to pretražujete, na desnoj strani Google stranice će se pojaviti okvir sa ponuđenim temama. Nakon što odaberete temu, stranica rezultata pretraživanja će se ponovo učitati i prikazati vam rezultate koji se odnose na ono što ste tražili.
To je samo jedan dio onoga što Knowledge Graph omogućava Googleu. Drugi dio uključuje Googleovo automatsko stvaranje sažetaka tema koje će se pojaviti kada ste u potrazi za temom koja je dobro definisana Knowledge Graphom. Recimo da tražimo arhitekta Franka Lloyda Wrighta, nakon što vam Google izbaci rezultate pretraživanja umjesto da kliknete na Wikipediju da vidite datum rođenja, sada ćete vidjeti njegove biografske podatke na stranici rezultata pretraživanja. Ukoliko uočite greške u Googleu moći ćete ih jednostavno prijaviti sa samo nekoliko klikova. Za sada novi način pretraživanja funkcioniše samo za pretrage na engleskom jeziku.Ukoliko želite možete da pogledate i kratki video o novom Knowledge Graphu koji se nalazi ispod.


Izvor

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi