Iran 2013.godine uvodi vlastitu internetsku mrežu

Iranska vlada je najavila planove za pokretanje vlastite internet mreže koja bi trebala biti riješena u martu 2013.godine. Na Iranskoj državnoj televiziji se pojavio potpresjednik Vlade Khoramabadi sa najavom pokretanja vlastite internetske mreže i nastavka filtriranja Googlea i Gmaila.

‘Google i Gmail će do daljnjeg biti filtrirani širom zemlje, rekao je Khoromabadi.

U izvještaju se govori kako bi razlog za gašenje Googlea mogao biti kontraverzni film ‘Nevinost muslimana’, koji je pokrenuo val demonstracija nakon pojavljivanja na YouTubeu. Vladini dužnosnici smatraju kako će nova internetska mreža omogućiti bolju sigurnost na internetu samim tim što će biti izolirana od ostatka interneta.

Treba napomenuti da Iran već ima stroge restrikcije kada je u pitanju korištenje interneta, jer je ove godinine Vlada već izvršila blokadu Googleovih šifriranih web usluga. Također, Iran je trenutno u svijetu zemlja sa najreprsivnijim mjerama kada je u pitanju sadržaj na internetu. Sve je krenulo 2009.godine kada je nakon reizbora Mahmouda Ahamdinejada na vlasti, pokrenuto mnogo antivladinih protesta širom zemlje, te je već tada blokiran pristupu stranicama kao što je Facebook i YouTube.

Izvor: reuters.com

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi