Prvog vikenda iPhone 5 prodan u preko 5 miliona primjeraka

Ne iznenađuje niti malo činjenica da je Apple  nakon prvog vikenda uspio prodati više od 5 miliona primjeraka iPhonea 5. U današnjem Appleovom izvještaju se navodi kako je rezultat velike prodaje bila izuzetno velika potražnja odmah nakon 14.septembra kada je iPhone bio dostupan u online prodaji, a samo tada ga je naručilo preko 2 miliona kupaca. iPhone 4S je u oktobru prošle godine prvi vikend dostupnosti u maloprodaji prodan u 4 miliona primjeraka, tako da je iPhone 5 u svakom pogledu uspio oboriti sve Appleove rekorde. Međutim, vrijedno je napomenuti da je prodaja iPhonea 5 omogućena u devet država, dvije više nego što je to bio slučaj sa iPhoneom 4S prošle godine. U suštini, kada se gleda prosječna prodaja po broju država razlika je minimalna.

iPhone 5 je trenutno dostupan u Sjedninjenim Američkim Državama, Kanadi, Njemačkoj, Francuskoj, Hong Kongu, Japanu, Singapuru i Velikoj Britaniji, a 22 septembra taj spisak će se proširiti na 22 države, a do kraja godine se očekuje da će prodaja biti omogućena u preko sto svijetkih država. ‘Potražnja za iPhoneom 5 je bila nevjerovatna, a mi smo naporno radili kako bi telefon stigao u ruke svakog kupca što je prije moguće‘ izjavio je Tim Cook.

Kada je cijena u pitanju, iPhone 5 se u SAD-u prodaje  za 199 dolara za 16 GB model, 299 dolara za 32GB model i 399 dolara za 64GB model.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi