Kina ukida zabranu uvoza, proizvodnje i prodaje igraćih konzola

Kineske vlasti su prije 12 godina uvele zabranu uvoza igraćih konzola, ali u budućnosti bi se situacija mogla promjeniti. Zabrana uvoza, proizvodnje i prodaje igraćih konzola je donešena zbog mogućeg štetnog uticaja na fizičko i mentalno zdravlje mladih ljudi u Kini. Nekoliko velikih proizvođača igraćih konzola, kao što je Microsoft, Sony i Nintendo su u proteklom periodu pokušavali na razne načine doprijeti na kinesko tržište, ali im to nije pošlo za rukom.

“Budući da je zabranu igraćih konzola tada donijelo 7 kineskih ministarstava trebat će nam odobrenje svih strana za rušenje zabrane”, rekao je neimenovani izvor iz Ministarstva kulture u Kini. U kineskim medijima kruže glasine kako su poznate kompanije načule kako vlada namjrava promjeniti zakon te se uveliko pripremaju za brz “ulet” na ovo do sada zabranjeno tržište.

Ukoliko Kina donese odluku o prestanku zabrane desiti će se velike promjene na tržištu igraćih konzola, jer kao u svemu ostalom tako i u ovome području Kina predstavlja značajno područje za širenje proizvodnje. Zbog  ovog zakona u proteklom periodu Kina je imala ogromnih problema sa piratstvom,a i mladi su se uglavnom morali oslanjati na računare i mobilne uređaje.

Izvor:chinadaily.com

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi