MIT uskoro nudi platformu za online pohađanje kurseva

MIT je planirao pokrenuti otvorenu platformu za besplatne online kurseve, kao i mogućnost certificaranja za iste.

Naziv nove platforme bi mogao biti ‘MITx’. Radi se još o eksperimentalnom prototipu, a prva oficijelna verzija se očekuje na proljeće 2012 godine.

MIT već posjeduje sličnu platformu, odnosno besplatnu online biblioteku koja nosi naziv OpenCourseWare (OCW). Deset godina star sistem sadrži oko 2100 MIT kurseva i koristilo ga je preko 100 miliona ljudi širom svijeta. Svako ima uvid u MIT-ove materijale, solucije, galerija slika pa čak i neke video snimke sa predavanja.

MITx će biti mnogo naprednija platforma, koja će uključivati diskusije među studentima i pristup online laboratorijama za vježbu. Nakon objave platforma će biti dostupna svim obrazovnim institucijama za postavljanje i korištenje sopstvenih materijala i kurseva.

Studenti koji odlsušaju online kurseve će biti u mognućosti polagati certifikat, ali nemojte se uzbuđivati previše. Nećete dobiti zvanje sa MIT-a, nego je planirano da se uvede certifikat sa nekim drugim imenom, i to sve uz određenu mjesečnu pretplatu.

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.