Google proizvodi tablet

Eric Schmidt CEO Googla-a, najavio je u intervju da kreću u proizvodnju tableta koji će biti dostupan u narednih 6 mjeseci.

U razgovoru za talijansko izdanje Carriere Della Sera, Schmidt je govorio o iPad-u i otkrio, “U narednih 6 mjeseci planiramo na tržište pustiti tablet visoke kvalitete.”

Dok se Apple snažno protivio proizvođačima tableta kao što je Samsung za navodnu krađu dizajna tableta i dok je Steve Jobs prije smrti govorio kako Android vidi kao djelo lopova, Eric Schmidt to vidi kao dijelom biznisa i konkurencije.

“U mobilnim komunikacijama, tržištu mobilnih telefona, vidjećete brutalno takmičenje između Apple-a i Google Android-a. To je kapitalizam,” govori Schmidt.

Čekamo zvaničnu objavu Schmidtovih riječi od strane Google-a. Google bi mogao izbaciti potpuno novi tip tableta sa proizvođačem partnerom, kao dio strategije vodećih uređaja za novi Android operativni sistem. Ili, kompanija bi mogla izbaciti tablet nalik Nexus pametnom telefonu pod Google brend imenom.

Jedno je sigurno, kakav god tablet Schmidt najavljuje, radiće sa Android 4 operativnim sistemom, ili poznatijim kao Ice Cream Sandwich i vjerovatno će donijeti najimpresivnije karakterisitike ovog sistema. Trenutno je samo nekoliko tableta dostupno sa ICS-om.

Za sada Android tableti čine zanimljiv ali i dalje mali dio tržišta, gdje susreću jaku konkurenciju Apple-ovog iPad-a. Od Augusta ove godine, Android tableti zaostaju 20% udjela na tržištu za vodećim Apple-om.

Međutim, to je sve bilo prije snažnog napada na tržište hibridnih tableta/elektronskih čitača kao što su Kindle Fire ili Nook Tablet. Ovi tableti ne dostižu procesorsku i grafičku snagu iPad-a i Android tableta, ali sa cijenom od 200$ do 250$, odlično se prodaju. Prema navodima Amazona, sedmično prodaju više od milion Kindle Fire uređaja.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.