Danas je Svjetski dan borbe protiv Internet cenzure

Svijetski dan borbe protiv Internet cenzure se obilježava od 12.marta 2008.godine na zahtijev Amnesty International-a i Reportera bez granica ( Reporters Without Borders ).
Ovaj događaj se obilježava sa ciljem da se skrene pažnja na značaj slobode na Internetu. Međutim, sve više Vlada je počelo da reaguje, shvativši to kao prijetnju, te je počelo da vrši kontrolu Interneta. Nikada nije toliko država bilo pogođeno nekom obliku on-line cenzure, web blokiranja i usvajanja represivnih zakona.

Svake godine tim povodom se dodijeljuje Netizen nagrada, koja se našla na udaru Vlada širom svijeta. Prošle godine ova nagrada je dodijeljena grupi tunižanskih blogera sa sajta Nawaat.org.
U 2011.godini Netizen nagrada se našla u središtu političkih promjena u arapskom svijetu. Arapski svijet je pokušao da se odupre nametanju novinara i širenju informacija.
U isto vrijeme, navodno demokratske države daju loš primjer usvajanjem pretjeranih mjera za zaštitu autorskih prava. Više nego ikada on-line sloboda izražavanja je postala jedan od glavnih problema vanjske i unutrašnje politike. Međutim, internet korisnici se širom svieta mnogobrojnim demonstracijama se bore za očuvanje ‘slobodnog’ interneta.

Reporteri bez granica su objavili spisak država ‘neprijatelja interneta’ , tu se ubrajaju Iran, Kina, Saudijska Arabija, Vijetnam, Tunis, Bahrein, Kuba, Sjeverna Koreja, Sirija, Uzbekistan; a na spisku država ‘pod nadzorom’ se nalaze Francuska, Turska, Rusija, Tajland, Južna Koreja, Šri Lanka, Australija, Egipat, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Malezija.

Ove godine nagrada je dodijeljena u Parizu, a sponzor nagrade je Google. Jučer je nagrada dodijeljena iranskoj akrivistici za ženska prava, novinarki, osnivaču site-a za ženska prava Paravin Ardalin. Nagradu joj je dodijelio francuski novinar Jean-Marie Colombani.

Reporteri bez granica su dizajnirali logo, na kojem se nalazi kompjuterski miš koji se pokušava oslobiditi svojih lanaca, što simbolizuje odbranu slobode na Internetu.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi