Yahoo tuži Facebook

Yahoo je ispunio obećanje, te je 12.marta tužio Facebook za povredu više od 10 patenata. Yahoo, koji se smatra najpopularnijim portalom u Americi, je u februaru tražio od Facebook-a da licencira spornu tehnologiju.

Međutim, kako Facebook to nije uradio, Yahoo je na okružnom sudu u San Joseu (Kalifornija) podnio tužbu. Za sporne patente se smatraju poruke, news feed generation, reklamni prostor, spriječavanje klik prevara, kontrola privatnosti i personalizacija web site-ova. Iz Yahoo-a zahtjevaju od suda da zabrani korištenje spornih patenata i traže trostruki iznos od uobičajne naknade za korištenje intelektualnih prava.

Mark Zuckenberg, osnivač i vlasnik Facebook-a navodi kako je pomenuta društvena mreza sveobuhvatna, koja omogućava korisnicima stvaranje profila za povezivanje korsnika privatno ili poslovno, te kako se sve temelji na Yahoo tehnologiji umrežavanja.

Smatra se kako tužba dolazi u jako nezgodnom trenutku za Facebook, jer se on nalazi usred pripreme za javnu prodaju dionica i ne treba mu povlačenje po medijima i sudovima. Sa druge strane Yahoo riskira da se okarakterizira kao očajan.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi