Uradite nešto korisno ove godine – naučite programirati!

Još jedna godina je iza nas. Da li ste već napravili spisak stvari koje morate uraditi ove godine? Ako još razmišljate koje stvari staviti na taj spisak, zapišite naučiti programirati!

Pisali smo o Codecadamy startup-u, uz kojeg brzo i jednostavno možete naučiti osnove programiranja. Ova kompanija se udružila sa nekoliko drugih (Girl Develop It, TechStars i Y Combinator), kako bi pojedincima ulazak u svijet programiranja učinili još lakšim i bezbolnijim. Pokrenuli su novi projekat, nazvan Code Year.

Pretplatom na besplatni servis ćete svake sedmice dobivati jedan čas programiranja. Časovi će biti mješavina svega, počinjući od JavaScript-a, pa sve do server-side programskih jezika kao što su Ruby i Phyton. Začetnici servisa tvrde da će svi koji budu redovno odrađivali časove do kraja godine samostalno moći napraviti svoju web ili desktop aplikaciju.

Vjerujem da svako može odvojiti sat/dva sedmično da uradi jedan čas, a kad se gleda dugoročno, definitivno će se isplatiti. Prijavite se na Code Year i započnite sa programiranjem. Sve što vam je potrebno je malo vremena i volja.

[slika: flickr / BigStupidGrin]

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.