CyanogenMod dostigao cifru od milion jedinstvenih instalacija

Negdje u isto vrijeme kada su developeri koji stoje iza CyanogenMod-a počeli priču oko app store-a koji bi sadržavao aplikacije za root-ane Android uređaje i aplikacije koje su uklonjene sa oficijelnog Android Marketa, CyanogenMod je dostigao cifru od milion jedinstvenih instalacija.

Ova vijest je objavljena od strane Stevea Kondika na Google+ profilu, što je zaista pravi uspjeh za Android modding zajednicu. Prema CyanogenMod statistici, preko 200 000 korisnika je instaliralo CyanogenMod 7.1. Slijedeći najbliži je CM 7.1RC, sa 48 000. A najpopularniji uređaj je HTC Desire, sa približno 81 000 instalacija.

Uzimajući u obzir 700 000 Android uređaja aktiviranih dnevno, i 200 miliona ukupno aktiviranih uređaja do sada, jedan milion jedinstvenih instalacija se ne čini astronomskim. Međutim, ako razmislimo u kontekstu da 1 od 200 Android korisnika koristi CyanogenMod, to je u najmanju ruku impresivno. Još treba istaći da te cifre ne govore ništa o predanosti, glasu i strasti koja stoji iza Android modding zajednice.

Inače app store za root-ane Android uređaje još uvijek stoji kao ideja. Svakako ćemo pratiti kako će se razvijati ta priča. U osnovi ono što žele da realizuju je Cydia za Android. Specijaliziran app store samo za uklonjene i root aplikacije, koje bi bilo moguće koristiti u bilo kojem ROM-u.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.