Na Android Marketu se nalazi mnogo malware aplikacija

F-Secure istraživači su otkrili na Android Marketu malware aplikaciju prerušenu u besplatnu verziju popularne igre Cut the Rope. Prerušavanje aplikacija u besplatne verzije vrlo popularnih igara (kao što je Cut the Rope i Assassin’s Creed) čini se kao popularna taktika koju hakeri koriste kako bi prevarili korisnike Android Marketa. Broj malware aplikacija na Android Marketu se povećava preko noći.

Maliciozna aplikacija je postavljena na Market od strane kompanije koja sebe naziva Eldar Limited. Ovo je drugi put u dvije sedmice kako su na Android Marketu postavljene prerušene aplikacije kao verzije besplatnih igara.

Google-ov tim za otkrivanje prevara je brzo uočio ovu aplikaciju i na vrijeme ju je otklonio sa Android Marketa. Dok su aplikacije još uvijek izlistane na AppBrain-u i AndroidZoom-u, linkovi će preusmjeriti korisnike na Android Market gdje su aplikacije već uklonjene.

Ove aplikacije su uklonjene, ali sama činjenica da su se našle na Android Marketu zabrinjava. Ne samo da Google pušta Android korisnike u kontakt sa malware aplikacijama, nego se dodatno šteti ugled kompanijama koje se bave razvojem igara, ” navodi portal Zdnet.

F-Secure je postavio savjet kako da otkrijete da li se radi o pravoj aplikaciji ili ne:

Koristan savjet za korisnike je da potraže komercijalnu verziju aplikacije i pogledaju naziv kompanije koja je postavila igru. Zatim da pogledaju besplatnu aplikaciju i provjere da li je naziv kompanije koja je postavila besplatnu aplikaciju identičan sa onom komercijalnom.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.