YouTube aplikacija za iPad

Tri mjeseca nakon što je napravljena aplikacija za iPhone, YouTube nam predstavlja aplikaciju za iPad. Aplikacija za iPad nije rađena od nule, nego je ona za iPhone nadograđena i optmizirana za ovaj uređaj. Ne postojanje oficijelne aplikacije za YouTube je bila prilika za druge programere da razviju svoje vlastite. Vrijedi napomenuti da su neke od njih jako dobre.

Pored izrade aplikacije za iPad urađen je update i aplikacije za iPhone. Update je urađen najviše zbog većeg ekrana na iPhone-u 5, ali dodana je i podrška za AirPlay koju početna verzija nije imala.

Nova verzija podržava AirPlay, ali koristi ne standardni video player i reprodukcija videa na Apple TV-u se stopira nakon što zatvorite aplikaciju. Druga nuspojava je da još uvijek ne možete slušati pjesme u pozadini, tj. da nakon otvranja neke druge aplikacije ili zaključavanja vašeg uređaja prestaje reprodukcija videa.

Očito je da YouTube aplikacija ima mnogo opcija koje nisu dostupne, kao naprimjer: preporuke videa, pretragu po glasu i activity feed. Još jedan od nedostataka ove aplikacije je prikaz samo 4 videa prilikom pretrage u landscape modu, dok Apple-ova aplikacija za YouTube prikazuje 12 videa. Pozitivno je što je YouTube ponudio neke naprednije opcije za pretragu, u odnosu na druge aplikacije za ovaj servis.

Interface aplikacije je jako sličan onome za desktop uređaje, YouTube kao da ignoriše činjenicu da su na tabletima manji ekrani. Nadamo se da će s novim update-om, interface biti više prilagođen tabletima i da će barem broj videa prilikom pretrage biti povećan.

Izvor: googlesystem.blogspot.com

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.