Mobilna aplikacija pomaže u čišćenju Facebook slika

Programer Michael Devine je tražio posao ove godine i shvatio da neće svi poslodavci cijeniti njegove slike na Facebook-u kao njegovi prijatelji. Stoga je napravio aplikaciju koja mu omogućuje da obriše neželjene i političke postove i komentare.

Ja sam impulzivan karakter, ” govori Devine. “Volim da nasmijavam ljude i isto tako imam jake političke stavove. Iz toga možete zaključiti kakav sadržaj postavljam na Facebook. Tako sam htio očistiti svoj profil, a pomislio sam da bi i drugi isto željeli.

Devine-ova Android aplikacija, pod nazivom Exfoliate, omogućava da obrišete serije postova na osnovu toga koliko dugo se nalaze na vašem profilu. Na primjer možete obrisati postove koji su stariji od 3 mjeseca i različite vremenske periode sve do 3 godine. Možete očistiti svoj zid, ili zidove vaših prijatelja. A sadržaj koji možete ukloniti čine Like-ovi, komentari i postovi.

Facebook želi da čuvamo naš sadržaj na stranici i čak planira uvesti Timeline koji će servirati naš sadržaj kao digitalna verzija serije “This Is Your Life.” Ali Devine navodi da ne žele svi korisnici arhivirati svoja spontana dnevna razmišljanja, koja ih na kraju mogu proganjati.

Kad dobro razmislite o ovome, onda shvatite da nema potrebe  da išta ostaje na Facebook-u poslije nekog vremena, jer to više niko ne vidi, ili vidi vrlo rijetko, ” govori on. “Samo stoji tamo da neko vidi izvan konteksta i da nam prouzrokuje nevolje.

Devine govori da će se pojaviti još opcija filtriranja, tako da korisnici mogu biti selektivni kada je u pitanju brisanje, odnosno zadržavanje njihovog sadržaja. Na primjer, bit ćete u mogućnosti odabrati specifični prijateljev profil kako bi ga uvrstili ili izostavili iz “čistke”.

Dakle, “bit ćete u mogućnosti pokrenuti Exfoliate na prijateljevoj stranici i očistiti sve vaše komentare, prije nego prekinete prijateljstvo s njim,” naglašava Devine uz đavolski kikot. “Ovo je ultimativni alat za prekid.

A šta je sa brisanjem sadržaja na osnovu nekog pojma?

Implementacija ove funkcionalnosti na osnovu nekog pojma je dosta teška, jer ako ubacite neku riječ u sredini neke teme, bit će teško za mobilni uređaj da izvrši analizu kompletnog sadržaja, ” govori Devine.

Exfoliate korisnici će biti u mogućnosti spriječiti njihove prijatelje da im odaju komentare u javnost. Devine govori da dodaje funkcionalnost koja omogućuje brisanje u zavisnosti kako su vidljivi ostalom svijetu. “Ako postate komentar na zid vašeg prijatelja, onda ste na milosti i nemilosti njegovih postavki privatnosti zida, ” govori on. “Tako ako su postavke komentara na njihovom zidu podešene za javno prikazivanje, onda i vaš komentar postaje javan.

Uskoro dolazi i iPhone verzija ove aplikacije, a cijena je $2.99.

Napomena: Sve akcije koje poduzmete ovom aplikacijom su javne. Nema vraćanja podataka. Zato dobro razmislite kada koristite ovu aplikaciju.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.