Teška sedmica za BlackBerry

Problemi sa osnovnim servisima na BlackBarry telefonima, koji su trajali 3 dana, ozbiljno su poljuljali RIM (Research In Motion) kompaniju koja stoji iza BlackBerry brenda. Čini se da trenutak nije mogao biti lošiji, jer se desio dva dana nakog što je Apple predstavio iPhone 4S. Ovakvi problemi će navesti oko 70 miliona korisnika širom svijeta da razmisle o nastavku korištenja ovih telefona.

Problemi sa servisima su krenuli u ponedjeljak u Evropi, Bliskom Istoku i Africi. Do utorka su se proširili i na Južnu Ameriku. Tu noć su javili iz RIM-a da su locirali problem i da će uskoro biti otklonjen. Međutim, problem je postao i veći kada su bez određenih usluga ostali i korisnici u SAD-u i Kanadi. Problem je prije svega bio vezan za Internet pristup i slanje poruka, dok je bilo moguće obavljati pozive.

Danas su na svojoj stranici u Velikoj Britaniji, iz RIM-a dali saopštenje kako su svi servisi širom Evrope, Srednjeg Istoka, Afrike, kao i u Indiji, ponovo u funkcionalnosti sa znatnim poboljšanjima. “Motrimo situaciju 24 sata dnevno kako bi se uvjerili da su svi servisi dostupni. Hvala vam na razumjevanju.”

S tehničke strane, ovaj problem je nastao jer Backup sistemi nisu proradili, iako je to predviđeno. Stephen Bates, RIM-ov direktor u Velikoj Britaniji, rekao je za CNN kako je usmjerena pažnja svih inženjera i mrežnih stručnjaka da razumiju zašto Backup sistemi nisu proradili na način kako je to predviđeno.

Koliko je ovo ozbiljan udarac za RIM, pokazuje i današnje saopštenje izvršnog direktora i osnivača Mikea Lazaridisa, putem youtube servisa. “Izvinjavam se zbog nedostupnosti servisa. Očekujete više od nas i ja očekujem više od nas”, govori Mike.

 

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.