Tvorac C programskog jezika i Unixa preminuo

Dennis Ritchie, tvorac C programskog jezika te predvodnik u  razvoju UNIXa preminuo je u sedamdesetoj godini. Tužnu vijest je prvi izjavio Rob Pike, inženjer Google-a i bivši kolega Ritchiea, preko Google+ društvene mreže. Navodno je preminuo tokom vikenda nakon duge bitke sa bolešću, o kojoj još nema sigurnih informacija kakva ili koja je bila. Ritchieva karijera je započela 1967. kada se pridružio Bell Labs, godina dana prije nego što je dobio PhD (doktorat) iz fizike na Harvardu.

1969. je pomogao razvoju UNIX operativnog sistema sa Ken Thompsonom, Brian Kernighan i ostalim Bell kolegama. U međuvremenu je pripremao podlogu za ono što je kasnije trebalo postati programski jezik C, framework koji su on i Thompson kasnije predstavili u prvobitnom izdanju knjige “The C programming language“, 1978. godine. Za svoga života je dobio mnoga priznanja, između ostaloga “Turing Award 1983.“, primljen u National Academy of Engineering 1988. te dobio 1999. National Medal of Technology, sada poznato kao The National Medal of Technology and Innovation.

Trenutno nisu poznati detaljniji uzroci njegove smrti iako su vijesti objavile već izljeve priznanja i sjećanja osobi koja je mnogima bila poznata kao “dmr“ (njegova mail adresa pri Bell Labs).

“Bio je tiha i tajanstvena osoba,” napisao je Pike u svome članku, “ali je također bio i prijatelj, kolega,  suradnik i svijet je zasigurno izgubio jednu veliku osobu.”

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.