Vimeo aplikacije za Android, Windows Phone, Kindle Fire

Do sada dostupan samo na iOS platformi, Vimeo konačno dolazi na Android, Windows Phone i Kindle Fire uređaje. Aplikacije daju potpuno Vimeo iskustvo, tako da ćete biti u mogućnosti  dijeliti sadržaj, komentarisati kao na web-u, uz uobičajeno gledanje i pretraživanje video sadržaja. Kompanija također predstavlja obnovljenu iPhone i novu iPad aplikaciju na CES-u ove sedmice u Las Vegasu.

Ovakav nastup na CES-u pokazuje da kompanija ide sve ozbiljnije ka mobilnim uređajima. Joe Schmitt, Vimeo-ov šef mobilne divizije, govori da se procenat saobraćaja napravljenog na stranici udvostručio u 2011. godini. Kaže da je ukupni saobraćaj Vimeo-a preko mobilnih uređaja iznosio 7 procenata u januaru 2010. godine. Sada taj procenat iznosi 15.

Kompanija je do sada imala samo iPhone aplikaciju i mobilnu stranicu za druge pametne telefone, što je dovoljno samo za početak. Native aplikacije skoro uvijek pružaju bolje iskustvo na pametnim telefonima i tabletima u odnosu na HTML5-bazirane mobilne stranice.  To više nije problem sa Vimeom koji nudi besplatne aplikacije za Android (optimizovana za pametne telefone i tablete) i Windows Phone.

Vimeo je također dizajnirao Android tablet aplikaciju koja će biti dostupna na Amazon-ovom Appstore-u, što znači da će raditi na Kindle Fire uređaju. Kindle Fire bi mogao biti tablet broj 2 u SAD-u, koji je ozbiljno ugrozio prodaju iPad-a u ovogodišnjoj prazničnoj kupovini, tako da je pametan potez Vimeo napravio nudeći aplikaciju za ovaj uređaj.

Na iOS strani, obnovljena aplikaicija za iPhone i potpuno nova za iPad  su na putu. iPad aplikacija je od posebne važnosti jer je to uređaj rađen po mjeri za rad sa multimedijalnim sadržajem. Schmitt očekuje da će biti dostupne do kraja januara.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.