Pretvorite Vaš wp7 u mass storage uređaj

Većini korisnika  Windows Phone 7  sigurno smeta  što svaki put kada žele da prebace pjesmu, video i slično na svoj uređaj, to moraju raditi preko Zune-a. Microsoft-ov Zune je zasigurno kvalitetan player sa lijepim korisničkim interface-om, no u situacijama kada je potrebno da jednostavno i brzo nešto dodamo, čini se suvišnim.

Na svu sreću, postoji i za to lijek, a da bi ga primjenili, potrebno je samo minut ili dva da provedete u Vašem registry-u. Prije nego što krenemo, osigurajte se da imate Zune instaliran, ukoliko ne preuzmite ga sa Zune stranice.

  • Pritisnite windows tipku i slovo R (Win+R), ili otiđite na Start i odaberite “Run”/”Pokreni” ili ukoliko imate Win7 otiđite na start, ukucajte “regedit”
  • Kada se pojavi registry prozor, navigirajte se u lijevom dijelu do “HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\USB

  • Pritisnite Ctrl+F ili otiđite na Edit>Find i unesite zunedriver
  • Pretraga će Vas smjestiti u datoteku ZuneDriver, potrebno je da kliknete na datoteku “Device Parameters”
  • U desnom dijelu dupli klik na ShowInShell te promijenite vrijednost sa 0 u 1
  • Dupli klik na PortableDeviceNameSpaceExcludeFromShell i promijenite vrijednost sa 1 u 0
  • Dupli klik na EnableLegacySupport i promijenite vrijednost sa 0 u 1

U zavisnosti od toga koliko ste istraživali i čačkali po uređaju a također i brendu, moguće je da Vam se pojavi samo jedna ikona, a ne dvije kao na slici. Sve što trebate sada jeste otvoriti Windows Explorer i pod sekcijom “portable devices”/”prenosni uređaji” ugledati ćete svoj WP7 uređaj. Možete kopirati, premještati i brisati podatke, te kreirati nove datoteke. Također ne morate da brinete radi konverzije audio/video podataka, budući da niste ništa brisali već samo modifikovali Zune registry ključeve, pri kopiranju ćete moći odabrati da konvertujete u odgovarajući format.

Napomena: Uređaj mora biti otključan(LockScreen) u trenutku kada prenesete podatke ili ih paste-ate!

 

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.