Foursquare kaže zbogom Google mapama i pridružuje se OpenStreetMap projektu

Foursquare napušta Goolge Maps u korist “otvorenih” karti kreiranih od strane OpenStreetMap zajednice. OpenStreetMap je zapravo virtualna zajednica koja radi na slobodnoj karti, koja omogućava svim korisnicima te zajednice da slobodno uređuju kartu.

Da bi to sve još ljepše izgledalo Foursquare je ostvario partnerstvo sa MapBox-om, koji sebe nazivaju kao “Prelijepa alternativa za Google Maps”, a koji koriste podatke iz OpenStreetMap-e.

Foursquare objašnjava kako je MapBox izabrao zbog tri razloga: kao prvi naveo je korištenje OpenStreetMap-e koja će nastaviti da bude bolja i bolja; dizajnerski je veoma fleksibilan, tako da Foursquare može izabrati font i boje koje odgovaraju njihovim aplikacijama; i kao treće naveo je korištenje open-source Leaflet java skript biblioteke namjenje za interaktivne mape.

Pored ovih navedenih razloga Foursquare je naveo kako je i cijena Google Maps API-a jedan od razloga zbog kojeg su riješili da naprave prelaz.

Nadamo se samo da će prelaz na OpenStreetMap-e unaprijediti njihove aplikacije. Sada nakon svega mislim da će biti zanimljivo vidjeti kako će dalje teći razvoj digitalnih map-a.

Za Vas koji ste željni da se okušate u kreiranju, dorađivanju mapa to možete da uradit na OpenStreetMap projektu.

Reference: mashable.com, linuxuser.co.uk

Autor

Student sam elektrotehnike u Tuzli. Istinski sam zaljubljenik u Web Dizajn, ali takodjer volim da čaprkam po hardveru. Sto se tiče interneta u globalu ništa mi nije strano. Volim da provodim vrijeme sa dragim osobama, i uvijek sam otvoren za nova poznanstva.