Chrome OS sa novim Aura intefaceom

Chrome OS je prisutan već duži period, ali nije prihvaćen onako kako se očekivalo. Većini korisnika se nije svidjela ideja operativnog sistema koji se pokreće u internetskom browseru. Svijesni te činjenice iz Googlea su napravili OS na kakav smo svi navikli. Google je tako objavio najnoviju verziju Chrome OS pod nazivom Aura, koji izgleda kao pravi operativni sistem sa desktopom, podrškom za wallpapere, taskbarom i višestrukim prozorima. Aura window manager je sa sobom donio karakteristike kakve biste očekivali od tradicionalnog OS.

Za početak tu je ‘polica’ na dnu ekrana. Na lijevoj strani police nalaze se Google shortcuts: Chrome, Gmail, Google pretraživač, Docs i YouTube. U gornjem desnom kutu prozora možete primjetiti dvije opcije, jednu za zatvaranje prozora i drugu za promjenu.
Chrome OS Stratchpad aplikacija je sada doživjela promjene pa izgleda kao Wordpad. Dostupan je veliki broj alata za odlikovanje, a kao i prije sve dokumente koje stvarate u Stratchpadu brzo možete pohraniti u vaš Google Docs. Od sada fotografije konačno mogu biti uploadovane pojedinačno ili u rasutom stanju na Picasi. Veoma zanimjivo da je to jedina opcija za dijeljenje u Photo editoru.
Za sada ovaj operativni sistem mogu koristiti samo vlasnici pojedinih modela laptopa na kojima je on već došao nadograđen. Međutim, ubrzo se može očekivati da će biti dostupan za instalaciju na kompjuterima koji nisu službeno podržani.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi