Koju linux distribuciju odabrati?

Postoji mnogo načina da odgovorite na ovo pitanje, no sigurno je  „bilo koji“ u jednu ruku sasvim dobar odgovor. Naravno, to nam nije od pomoći ukoliko tražimo nešto za početak. Nikad neće postojati jedna najbolja distribucija za sve tipove korisnika, jer su zahtjevi skoro svakog korisnika jedinstveni. Preporučiti nekome BackTrack ili Gentoo „da se navikne“ za početak, bi bila ogromna greška radi njihovih odličnih kvaliteta. Gentoo kao ni BackTrack definitivno nisu za početnike, pitali bi se koji ih je vrag uopće tjerao na takvo što.

Kako bismo pomogli korisniku da spozna najbolju distribuciju, u ovom članku ćemo odvojiti idealne kandidate od mnogih.

Za početnike

Ubuntu se već odavno drži na vrhu Linux distribucija za početnike, ali i za druge korisnike. Razlog tome su hardverska kompatibilnost i jednostavnost instalacije. Nova verzija je stvarno nova, ne samo za Windows korisnike, već i za one sa KDE pozadinom, iako će za MAC korisnike to možda da bude teren sličan domaćem.  Razlog tome je mijenjanje starog desktopa sa Unity-em, glatkim i ubrzanim interfejsom, koji nam omogućava brzo prelaženje sa aplikacija na druge, te lakše pronalaženje podataka. Unity je novi način korištenja desktopa, ali isto tako i veoma hrabar potez, koji ako se ne prihvati kod korisnika, može rezultirati mijenjanjem operativnog sistema ili prelazak na stari.

Ubuntu i dalje nudi jedan od najljepših desktopa, i široki spektar kako softvera tako i drivera.

Ukratko

Laka i brza instalacija, veliki broj svojstvenih i alternativnih aplikacija ukoliko ste koristili Windows, naizgled simpatičan, no Unity će možda stvarati probleme.

Alternativa: Mageia

Ubuntu | UbuntuBiH | Download

Za eksperte

Fedora nudi mnoge prednosti kao Ubuntu, poput odlične hardverske podrške, uglađenog desktopa, softvera. Fedora 15 je prva velika distribucija koja će se isporučivati sa novim GNOME okruženjem – GNOME SHELL. Kao Unity kod Ubuntu-a, Shell je pokušaj da promijeni korisnikova očekivanja kako bi Linux trebao da izgleda i da se osjeća. Kako god, Fedora nije idealno rješenje ukoliko namjeravate tražiti specijalne, prodajne aplikacije i alate. MP3 kodeci, Adobe Flash i Nvidia driveri nisu baš laki za instalirati, i postaju teži svakom narednom distribucijom koja izlazi. Umjesto toga, ostanite pri open source alternativama koje Fedora nudi.

Kako god, Fedora je i dalje distribucija koju možete učiniti svojom, ili je bar prilagoditi. Razvojno okruženje nije suviše teško za napraviti,  lokacije dijeljenih biblioteka, konfiguracijskih fajlova i kernelskih zaglavlja striktno se drže dugogodišnjih standarda.

Dakle, sa Fedorom dobivamo najbolje od oboje, GNOME Shell, te potpuno prilagodljivo okruženje na koje se možete osloniti bilo kad, i tako kreirati svoju perfektnu distribuciju.

Ukratko

Kvalitetan, prilagodljiv i besplatan, sa druge strane slaba podrška drivera i plugina.

Alternativa: Slackware

Fedora | Download

Za prilagođavanje

Iako je već duže vrijeme u životu, tek je u protekloj godini popularnost ArchLinux distribucije skočila na mjesto najviše poželjne distribucije na tržištu. Ipak je malo čudno, jer Arch nije distribucija za one nespremne. Instalacija je tekst bazirani meni, koji nimalo ne pomaže u particionisanju drive-a, podešavanju bežičnog uređaja ili čak kreiranju korisnika. Čak i nakon instalacije, ručno morate podesiti grafičko okruženje , kao i dodati neke od aplikacija koje će vam sigurno trebati. No ipak, krajnji rezultat je Linux koji pokreće samo ono što vam treba, a usput ćete naučiti mnogo o načinu kako sve radi u pozadini. Zahvalnica zasigurno ide na adresu Arch Wiki, gdje je sve uredno objašnjeno da bi čak i početnik mogao da uspješno odradi instalaciju.

Arch –ovo raspolaganje paketa je također vrijedno spomena. Nema ogromnih nadogradnji distribucije svakih 6 mjeseci,  nego se paketi nadograđuju pri njihovoj objavi, pružajući vam novu verziju svega što instalirate.

Ukratko

Distribucija koja pomalo vraća stari pionirski duh Linuxa.

Alternativa: Gentoo

Arch | Download

Za prenosne računare

S obzirom da se polako krećemo u novom pravcu, pravcu oblaka (Cloud computinga), spomenut ćemo distribuciju koja je najbliža oblaku do sada. JoliCloud je neobična distribucija jer stvara most između lokalnih aplikacija i onih na internetu, stvarajući poseban desktop interface . To radi tako što poveže lokalni nalog sa jednim od svojih servera, koji zatim upravljaju vašim aplikacijama i podacima putem DropBox -a i GoogleDocs –a. Slobodni ste da instalirate tekst editore, multimedijalne aplikacije poput VLC playera, igre, te mnoge druge aplikacije, od kojih su mnoge već Cloud bazirane. Desktop je spretno dizajniran da sakrije web preglednik kada je aktivan, tako da ne možete bas uočiti razliku, kada editujete dokument na Google Docs ili u OpenOffice.org editoru.

JoliCloud svoga asa čuva za kraj, i to kada se nađete na putovanju bez prenosnog računala. Desktop vam je i dalje pristupačan, čak iako vam mašina nije upaljena. Jedna od metoda je uz pomoć Google Chrome ekstenzije koja pretvara JoliCloud u aplikaciju unutar vašeg web preglednika. Logirate se sa vašim podacima i dobivate skoro isto izdanje svih vaših aplikacija i podataka, kao na prenosnom računaru.

Ukratko

JoliCloud vam omogućava pristup podacima i aplikacijama, gdje god se nalazili, čak ako računar nije uz vas.

Alternativa: MeeGo

JoliCloud | Download

Za multimediju

Linux ima na hiljade kreativnih aplikacija, ali prosječna distribucija nije uvijek najbolja platforma za koristiti ih, pogotovo ako je u pitanju muzika. Tada je potreban poseban kernel i specifična konfiguracija audio drivera, da bi radilo kako treba. Upravo to su shvatili tvorci Ubuntu Studia, te da ne biste ostajali bez kose i pokušavali da svoju trenutnu distribuciju podesite na način da radi kako treba, oni su nam olakšali posao. Daleko jedan od najboljih je Ubuntu Studio, jer je namijenjen prvenstveno za muziku i audio reprodukciju, no još uvijek možemo koristiti standardne Ubuntu repozitorije za skidanje i instaliranje nečeg drugog.

Zahvaljujući  real-time Kernelu, audio latencija je smanjena te neće biti problema učitavati velike podatke niti obrađivati ih. Također, nećete morati tražiti ni najbolji softver, jer on dolazi uz instalaciju.

Ukratko

Zaboravite kompleksnost izgradnje potrebnog studija, samo pokrenite Ubuntu Studio i počnite sa snimanjem.

Alternativa: PureDyne

Ubuntu Studio | Download

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.

 1. Boris says:

  Zanimljiv pregled, dosta sam ih probavao i RHEL / CentOS mi se nekako cine naj naj

 2. NMojovic says:

  Hm ne bih se složio da je Fedora za eksperte a Arch prelazno rešenje

  Lepota Unity-ja (grafičkog okruženja na Ubuntu OS-u je neupitna ali sam Unity je još vek izrazito bagovit i ima zaista malo mogućnosti za prilagođavanje.
  Za početnike je više nego preporučljiv Linux Mint 12 ili Fedora 16 KDE

  Fedora zaista nije za eksperte, instalacija je više nego jednostavna i Fedora bolje repoznaje koje OS imate već instalirane i nudi mnogo bolje opcije za instaliranje (Umesto starijeg ili nekog drugog linux-a, korišćenje određenoog slobodnog prostora…) koje Ubuntu nema Zatim KDE grafičko okruženje na Fedori je mnogo bolje nego na Kubuntu-u (KDE verzija Ubuntu-a)

  ArchLinux -e ovo je vec za eksperte, ko ne zna da koristi terminal i da instalira OS bezikakvog grafičkog interfejsa, to je za njega, Zaista neugodan za početnike jer ako ne znate tačno šta hoćete i kako do toga da dođete završićete sa crnim ekranom posle instalacije. mnogo teži od prethodna 2

  pozz 🙂

 3. Hvala na čitanju i bogatim komentarima…
  Što se tiče Fedore, jednostavna instalacija te lijepo okruženje nužno ne znače da nije za iskusnije. Fedora u nekim pogledima djeluje jednostavnija, ali s razlogom su tu Ubuntu, Mint, Knoppix … pa čak i Suse, ali najzad mislim da je najviše do usera same distribucije. Svaka od distribucija ima svoje vrline i mane, i svaka je više orjentirana za određeno oblast od druge, tako da se nikad nece svi složiti oko najjednostavnije i najprofesonalnije distribucije.

 4. NMojovic says:

  ne kažem da nije za iskusnije ali nije baš ekspertski nivo 🙂 Ja sam početnik a evo pišem upravo sa Fedore 🙂

  Ubuntu jeste dobar i pre svga ima odličnu basu usera, Mint je još pojednostavljeniji Ubuntu, Suse je jako moćan i odličnoupakovan u verziji 12.1

  Naravno da postoji odličan izbor distroa i da svaki ima svoje vrline i mane koje pre svga zavise od filozofije kojom se ta distro vodi.

  pozz za sve koji oriste Linux ili BSD ili nesto trece 😀

Broj komentara: 4, ostavite komentar.