Ubuntu planira promijeniti ciklus objave novih verzija

Ubuntu Linux je kroz svojih devet godina postojanja korisnicima nudio novu verziju svakih šest mjeseci, tako je zadnji bio Ubuntu 12.10 koji se pojavio u desetom mjesecu 2012. godine, a novi bi trebali doći u četvrtom i desetom mjesecu 2013. godine (ime verzije dolazi od mjeseca i godine u kojoj izlazi).

Ovaj potez Canonical plarnira napraviti tako da bi se potpuno nova verzija pojavljivala jednom u dvije godine. To znači da bi zadnja verzija Ubunut-a u šestomjesečnom ciklusu bila Ubuntu 14.04 nakon koje bi iduća bila 2016. godine u četvrtom mjesecu, tj. Ubuntu 16.04.

Ovaj potez bi zasigurno utjecao na korisnike ovog operacijskog sustava jer ovim će tijekom razdoblja od dvije godine moći imati nadogradnje, a nakon isteka tog perioda dobit će novu verziju. Na ovaj način kroz nadogradnje nema ograničenja u vidu kao što je donošenje odluka o korištenju određene jezgre unaprijed, a da se u međuvremenu pojavi nova i bolja jezgra jer u tom slučaju nisu ograničeni ciklusom od šest mjeseci, već mogu pričekati potrebno vrijeme. Možda jedna od mana jest nestabilnost nadogradnji u odnosu na konačne verzije, ali zbog kontinuiranog razvoja mogu donijeti i poboljšanje sigurnosti i software-a.

Ovo je zaista velika vijest nakon objave o mobilnoj verziji operacijskog sustava, a više možete doznati u videu:

Izvor: arstechnica

Autor

Magistra računarstva koja osim što svoje vrijeme upotpunjuje proučavanjem tehnologije ostavlja slobodnog vremena za dizajn i fotografiju. Oduševljavaju je inovativni pristupi tehnologiji. Uživa u druženju s kreativnim ljudima i voli imati ispunjen dan. Osim toga ljubitelj je mode i zabavnih izlazaka.