Windows 8 za ARM dolazi sa “Office 15” aplikacijama

Otkad je Microsoft najavio da će proširiti podršku za druge arhitekture, uključujući izvršavanje Windows-a na ARM procesorima, postojale su razne špekulacije i iščekivanja šta bi to moglo značiti kada se OS zvanično objavi. Microsoft-ov predsjednik Windows divizije Steven Sinfosky donosi malo više objašnjenja o Windows-u 8 na ARM-u, uključujući činjenicu da će sadržavati “Office 15” aplikacije.

Sinfosky u svom postu donosi detalje o tehnikama i tehnologijama korištenim za razvoj Windows-a na ARM-u, i o načinu kako radi.

Postoje velika očekivanja od tableta napravljenih na ARM arhitekturi, ali isto tako postoje i zabrinutosti kada je u pitanju kompatibilnnost i ograničenost Windows-a na ARM-u.  Jedan od razloga zašto postoji toliko iščekivanje od Windows 8 tableta je zato što postoje korisnici koji žele snagu i funkcionalnost Windows-a, sa svim feature-ima i mogućnostima iPad-a i nekih Android tableta.

Ima smisla, onda, za zabrinutost kod korisnika o tome kako će s tabletima integrisati rad sa desktop verzijom Windows-a 8. Dok se tradicionalna x86 i x64 verzija Windows-a koja se pokreće na Intel i AMD procesorima razlikuje od Windows-a na ARM-u (pretpostavlja se da će razlike biti mnogostruke), Sinofsky piše u svom blog postu da je Microsoft već sada napravio dobar posao kako bi osigurao konzistentno korisničko iksustvo kroz cijeli Windows 8 ekosistem.

Ipak, najzvučnija novina u blog postu je najava da će Windows na ARM-u sadržavati “Office 15.” Kada je Microsoft najavio planove za beta “Office 15,” postojale su zabrinutosti da je Microsoft bio dvosmislen o tome da li će ili ne biti dostupan za Windows na ARM-u. Svakako bi nedostatak Office-a u mnogome umanjio potencijal Windows 8 tableta.

Na sreću, Sinofsky je nedvosmisleno potvrdio da će Windows na ARM-u uključivati “Office 15” verziju Word-a, Excel-a, PowerPoint-a, i OneNote-a. Naglasio je, “Nove Office aplikacije za Windows na ARM-u su dizajnirane da bude optimalne  za korištenje putem tehnologije na dodir kao i da koriste minimalne resurse.”

Zatim je istakao, “Ovaj inženjerski posao je važan zbog činjenice da smo u mogućnosti dostaviti Office na Windows na ARM-u, jer ovo nije jednostavna rekompilacija ili portanje, ovo je jako značajno ponovno kreiranje proizvoda sa potpuno konzistentnim korisničkim iskustvom .”

Sa novim Windows 8 Consumer Preview, koji se očekuje krajem mjeseca, mnogi očekuju da bi Microsoft mogao objaviti Windows 8 prije kraja 2012. godine, kako bi se Windows 8 tableti pojavili za vrijeme sezone praznika.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.