Microsoft Windows 8 Consumer Preview

Microsoft je najavio da će održati konferenciju povodom lansiranja Windows 8 OS-a (Consumer Preview verzija), februara 29. u Barceloni. Najavljeno je izdavanje javne beta verzije pod nazivom “Consumer Preview” (korisnički uvid/pregled).

Konferencija se neće održati na MWC-u (Mobile World Congress), nego u hotelu u Barceloni, između 15:00 i 17:00 sati. Microsoft će otvoriti Windows Store javnosti, istovremeno kada bude dostavljao Windows 8 Consumer Preview.

Kompanija je danas ponovno odbila da komentariše o datumu finalne verzije.

Windows 7 je imala svoju prvu developer-oriented verziju lansiranu još u oktobru 2008., nakon čega je u januaru 2009. ponuđena javna beta verzija, da bi finalna verzija stigla na police treće sedmice u mjesecu Oktobru, također 2009. godine.

Iako Windows 8 Consumer Preview malo kasni, u odnosu na Windows 7 koji se pojavio rano u januaru, njegova developer verzija (razvojna/build) je objavljena mjesec dana ranije.

Kompanija je otkrila neke pojedinosti vezane za Windows 8 Consumer Preview još u prvoj operativnoj verziji, u septembru 2011. godine, gdje nas je imalo šta i dočekati. Mnoštvo žalbi je pristizalo, prvenstveno radi uklonjene START tipke, koja je u jednu ruku bila simbol samog operativnog sistema skoro 20 godina. Na osnovu mnogih žalbi oko prepravljenog START menija, uslijedile su sitne modifikacije, no šta je sve zapravo izmjenjeno, saznat ćemo tek 29. februara.

Windows 8 donosi potpuno novo iskustvo rada za korisnike, predstavljajući svoje pločaste komponente slične onima na Windows Phone-u, Metro-style orijentirane aplikacije te Windows Store.

Trenutno još nisu poznati detalji kako će Microsoft distribuirati Windows 8, no zasigurno neće dozvoliti propuste kao sa Windows 7, koji je na samom startu udario na mnoge probleme, počevši od naglih opterećenja servera, što je uzrokovalo naglo stopiranje downloada.

Više informacija o samom Windows 8, možete istražiti ovdje.

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.