Adobe predstavio mogućnost pomjeranja objekata koja dolazi sa novim Photoshopom

Iako Adobe još nije objavio tačan datum izlaska svog CS6 paketa, malo po malo se pojavljuju nove mogućnosti pojedinih alata. Tako je, kako prenosi The Verge, Adobe na svom oficijelnom Photoshop YouTube kanalu predstavio jednu veoma zanimljivu mogućnost koja dolazi sa novom inačicom popularnog grafičkog alata.

U tom video snimku Bryan O’Neil Hughes, koji je Senior Product Manager za Photoshop, predstavlja nadograđeni alat content-aware. Ovaj alat se prvi put pojavio u CS5 paketu, a glavna odlika mu je da analizira kompletnu sliku i na osnovu toga ukloni neki prethodno selektirani objekat, pri tome ostavljajući dojam da taj objekat nije nikad postojao.

Novina koju donosi Photoshop CS6 je tzv. content-aware move, koji će omogućavati da pomjerate kompletne objekte. Dakle, selektujete objekat i jednostavno ga pomjerite. Objekat će se pomjeriti, a Photoshop u pozadini obrađuje sliku tako da se ni ne primjeti da je išta pomjereno. Najbolje je da pogledati sami:

 [slika: flickr / VWGolf65]

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.